Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dragutin Kamenjak
  • 26.09.2017. 10:30

Sorta Kleščec bijeli - njezino vrijeme tek dolazi

Iako ima oznaku izvornosti, autohtona vinska sorta Kleščec bijeli, karakteristična za Kalničko vinogorje, još niti približno nije dovoljno poznata. Jedan od onih koji se bave njezinim uzgojem i popularizacijom, je i OPG Dragutina Kamenjaka iz Križevaca.

Foto: Sandra Špoljar i Dragutin Kamenjak
  • 1.502
  • 39
  • 0

Kad smo u Križevce nazvali Dragutina Kamenjaka, nositelja istoimenog OPG-a, kako bi dogovorili naš posjet i reportažu o njegovim vinogradima i voćnjaku, rekao nam je:

"Rado ću vas primiti, ali dođite što prije, jer za nekoliko dana za ništa neću imati vremena. Počinjemo s berbom vinograda i proizvodnjom vina, pa ću u podrumu biti i noću, a tu je i 1 hektar s nasadima jabuka."

Razumljivo da je pred njim puno posla, pa smo već drugo jutro bili u Križevcima.

Imamo hladnjače, ali već druge godine mraz nam je gotovo uništio urod jabuka

Voćnjak s 1.300 stabala jabuka sorti Idared, Jonagold i Melrose, nalazi se u blizini kuće, pa će članovi obitelji urod brati ovisno o tome kako će voće dozrijevati i prodavati ga na kućnom pragu. Mraz je i ove godine napravio svoje, pa tu posla neće biti puno. Za čuvanje jabuka spremne su i dvije hladnjače, svaka kapaciteta 5 tona, ali bit će poprilično prazne.

No s grožđem je drugačije. Odlično je rodilo. Vinogradi se nalaze u podregiji Prigorje-Bilogora, na području Kalničkog vinogorja, na položajima Cerovec i Greberanec.

Lijepi Kleščec bijeli

"Ukupno u punom rodu posjedujem 4.500 tisuće trsova sorti Chardonnay, Pinot sivi, Bouvierova Ranina, a jako je interesantna sorta Kleščec, na koju sam posebno ponosan, budući da se radi o autohtonoj sorti Kalničkog vinogorja. Ovisno o vegetacijskoj godini, proizvedemo između 3.000 i 5.000 litara vina. Kao što vidite ove godine je urod stvarno odličan, grožđe prekrasno izgleda i siguran sam da ćemo biti zadovoljni ovom proizvodnom godinom", priča nam Dragutin dok obilazimo vinograde u kojima prevladava sorta Kleščec.

Što sve nudi križevačka obitelj Kamenjak pogledajte i na web stranici ovog vrijednog gospodarstva: http://www.opg-kamenjak.hr/

Certificirane sadnice Kleščeca mogu se nabaviti isključivo u Križevcima

"Kao i svaka sorta i Kleščec ima svoje prepoznatljive karakteristike. Nije aromatična sorta, već kasnije nakon vrenja razvija sekundarne, prepoznatljive arome koje mu daju prepoznatljivi ton. Dozrijeva, otprilike sedam dana nakon Chardonnaya te isto toliko prije Graševine. Sve ostalo, uključujući i zaštitu, jednako je kao i kod drugih sorata. Kleščec još niti približno nije dovoljno prepoznat, ali eto ima taj neki svoj put. Da bi mogli širiti neku sortu morate imati certificirani sadni materijal, a rasadnik na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, omogućio je tek za 2018. godinu proizvodnju prvih 20.000 certificiranih sadnica koje će ići proizvođačima.

U promociju Kleščeca uključeni su i grad Križevci te Koprivničko-križevačka županija

Sve prethodne sadnje provedene su standardnim sadnim materijalom, koje može biti dobar, ali i ne mora. Iz preliminarnih pokusa koje smo proveli upravo na spomenutom Učilištu, vidljivo je kako je urod od certificiranih sadnica uvelike bolji i kvalitetniji od standardnog sadnog materijala koji smo prije koristili", ističe prigorski vinogradar i proizvođač vina Dragutin Kamenjak, inače viši predavač na modulima Vinogradarstvo i vinarstvo, Voćarstvo, Integrirana i ekološka proizvodnja voća i vinove loze, te Osnove poljoprivredne ekonomike na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Kleščec nije aromatična sorta, već kasnije nakon vrenja razvija sekundarne, prepoznatljive arome koje mu daju prepoznatljivi ton.

U projekte vezane uz sortu Kleščec uključeni su grad Križevci i Koprivničko - križevačka županija. Na Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze, koje vodi Ministarstvo poljoprivrede, sorta Kleščec bijeli vodi se kao preporučeni kultivar vinove loze za podregiju Prigorje - Bilogora te kao takva, vina proizvodena od te sorte nose zaštićenu oznaku izvornosti.

Vinska cesta je uvelike obogatila turističku ponudu Prigorja

Najpoznatija vina ovog OPG-a

Osim od Kleščeca, OPG Dragutina Kamenjaka proizvodi i vina Pinot sivi, Chardonnay te cuvee Greberanec. Svi ljubitelji dobrog vina mogu ih degustirati i kupiti uz prethodnu najavu, kao i proveseliti se u klijeti usred vinograda u Greberancu.

"Naš OPG je član Vinske ceste Križevci - Kalnik - Orehovec, tako da u dogovoru s ostalim vinarima, možemo turistima i posjetiteljima zajednički organizirati i eno - gastronomsku ponudu, čak i za veće skupine ljudi. Što se proizvodnje mojih vina tiče, usmjeren sam isključivo na kvalitetu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovao sam 2003. godine, više onako iz hobija, misleći da ću se nakon predavanja na Gospodarskom učilištu, odmoriti malo radeći u vinogradima. No ubrzo sam uvidio da nema tu odmora, nego samo puno rada. Ne kaže se uzalud da vinograd traži slugu, a ne gospodara. Ipak, ne žalim, jer, ako ništa drugo, znam da sam svojim radom pridonio očuvanju i popularizaciji naše autohtone sorte Kleščec", kaže nam Dragutin Kamenjak.

Sorta Kleščec bijeli vodi se kao preporučeni kultivar vinove loze za podregiju Prigorje - Bilogora te kao takva, vina proizvodena od te sorte nose zaštićenu oznaku izvornosti.

U kvalitetu proizvoda ovog OPG-a doista nema razloga sumnjati, jer vina su im već nekoliko godina, uključujući i ovu, proglašavana "Gradonačelnikovim vinima", a jedne godine i "Županovim vinom". Tu su i brojne nagrade s različitih natjecanja. Jedna od posljednjih je ona s međunarodne izložbe vina Alpe - Adria 2017. na kojoj je vino Kleščec proglašeno zlatnim.

O voćarstvu ovoga puta nismo puno razgovarali. Razlog je još jedna katastrofalna godina za proizvođače jabuka. Nakon što je prošle godine zbog mraza ovaj OPG imao gotovo 100 postotne štete u nasadima, ove godine se nadaju kako će ubrati barem 30% mogućega uroda. Jesu li im očekivanja prevelika, vidjet će uskoro.

Foto: Sandra Špoljar i Dragutin Kamenjak


Fotoprilog


Tagovi

Kleščec bijeli Dragutin Kamenjak Bouvierova Ranina Cerovec Cuvee Greberanec Kalničko vinogorje Kultivar Visoko gospodarsko učilište Certificirane sadnice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]