Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska
  • 23.04.2020. 07:30

Snažan grad uništio između 600 i 800 hektara vinograda

Ovaj grad bio je poslednje što nam je trebalo, saopštila je poljoprivredna komora regije Žirond koja obuhvata sve vinograde Bordoa. Između 600 i 800 hektara vinove loze oštećeno je za više od 80 odsto.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 299
  • 29
  • 0

Snažan grad koja je prošli petak pogodio okolinu Bordoa prouzrokovao je ozbiljnu štetu na jugoistoku Francuske. U šteti je stradalo nekoliko stotina hektara vinove loze, naročito na području regije Saint - Emilion.

Stradalo između 600 i 800 hektara vinove loze

"Ovaj grad bio je poslednje što nam je trebalo", saopštila je poljoprivredna komora regije Žirond koja obuhvata sve vinograde Bordoa. Ističu da je između 600 i 800 hektara vinove loze oštećeno za više od 80 odsto.

U celom Bordou nalazi se oko 110.000 hektara vinove loze što ga, nakon jugozapadne regije Londo Rusio stavlja na drugo mesto najvećeg područja proizvodnje vina u Francuskoj.

Oluja je uzrokovala štetu na potezu jugozapad - severoistok, od središta područja Entre de Mer do Saint-Emiliona i Kastijona pa sve do regije Dordonj.

Vinari već trpe štetu zbog korona virusa, ali i carina

Ovo se dogodilo u vreme kada francuski proizvođači već trpe štetu koja je nastala zbog smanjenje potrošnje vina. Do nje je došlo zbog mera zaštite od širenja korona virusa, a jedna od njih je i zatvaranje kafića, restorana, barova i hotela širom sveta.

Zatvaranje restorana i kafića utječe i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

Još jedan problem koji ih je pogodio je i smanjenje izvoza zbog dodatnih američkih carina na njihovo vino koje su uvedene krajem prošle godine. SAD je tada uveo carine od 25 odsto na niz evropske robe uključujući i vina iz Francuske, ali i italijanske sireve, pa i škotski viski.

Klimatske promene stvaraju velike probleme

Podsetimo, jedan od problema su i klimatske promene koje itekako utiču i na ovaj sektor, a više od polovine svetskih vinograda moglo bi da nestane, ako se poveća temperatura za dva stepena. U slučaju duplog povećanja od 4°C nestalo bi čak 85 odsto.

Nestaće polovina svetskih vinograda?

Zbog globalnog zagrevanja najviše bi stradale mediteranske zemlje poput Španije i Italije. Ove države bi mogle izgubiti gotovo 65 odsto svojih vinograda, a tamo je vrlo malo novih područja koja bi postala pogodna za sadnju vinove loze.


Tagovi

Grad Francuska Štete u vinogradu Regija Žirond Bordo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.