Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slepi miš
  • 02.01.2022. 18:00

Slepi miševi čuvaju vinograde od grožđanog moljca

U vinograde je već postavljeno 245 kutija koje su naselili slepi miševi, a broj moljaca se smanjio.

Foto: Facebook/BodegasEnguera
  • 350
  • 101
  • 0

Zanimljiv projekat u borbi protiv grožđanog moljca promoviše vinarija iz Španije koja se bavi proizvodnjom organskog vina. Oni su postavili 245 kutija za slepe miševe čija je populacija zaštićena na nivou Evrope.

Projekat se odvija u saradnji sa Institutom "Cavanilles" Univerziteta u Valensiji i tamošnjim udruženjem vinogradara. Na njemu zajedno rade i promovišu oporavak populacije ove životinjske vrste koja je simbol te španske provincije, a brojnost joj je pala na čitavom kontinentu, navodi Agronoticias

Moljci su opasne štetočine u vinogradu i mogu da unište oko 70 odsto roda. Kako bi se zaštitili organski zasadi, pomoć je pronađena kod njihovih prirodnih neprijatelja koji ih koriste za ishranu, slepih miševa.

Posebno napravljena staništa

Prve kutije su postavljenje u vinogradima Enguera i Fotanars dels Alforins, a poslednjih meseci postavljaju se u različite španske regije i u evropske zemlje kao što su Italija i Irska. Na taj način je ovaj model zaštite proširen na međunarodni nivo.

Tokom projekta se daju saveti vinogradarima kako bi kutije dobile nove stanovike. Istovremeno se prati vrste koje koje se u njima nastanjuju.

Sprovode se brojne analize i praćenja

Tehničari iz Instituta i Udruženja će na kraju projekta uraditi analizu prednosti koje pruža očuvanje slepih miševa u borbi protiv grožđanog moljca. Za sada je visok procenat popunjenosti kutija, jer su svi koji su ih postavili dobili savete kako da privuku, ali i zadrže nove stanovnike.

Popunjenost je bila preko 80 odsto tokom letnjih meseci kada se gnezde. Maksimalan broj ovih vrlo korisnih životinja koji je uočen iznosio je više od 630 jedinki. Identifikovano je najmanje 12 vrsta, od kojih su neke ugrožene. Takođe, praćeno je stanje grožđanog moljca u vinogradima gde su postavljene kutije i već sada su vidljivi rezultati, odnosno smanjenje broja njihove populacije. 

Posebne drvene kućice

Rađena je i genetska analiza slepih miševa. Najveću brojnost je imao belorubi (Pipistrellus kuhlii) i otkriven deo genetske sekvence podvrste koja se nije pojavila u javnoj bazi podataka Genbank. Tokom 2022. godine će se proučavati da li ovaj nalaz odgovara novoj podvrsti koja nije ranije registrovana.

Agroturističke aktivnosti

Pored obnove brojnosti slepih miševa, smanjenja populacije grožđanog moljaca, projekat ima za cilj promovisanje agroekoloških dostignuća i uključuje turističke aktivnosti. Tako su u vinariji organizovali "noći šišmiša", a preko 30 događaja je imalo 600 posetilaca.

Projekat koji traje do kraja 2022. godine finansira Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i državno i pokrajinsko ministarstvo poljoprivrede, ali je i sama vinarija pomogla kupovinu i postavljanje kutija i to sredstvima od prodaje vina baš za ovu namenu. 


Tagovi

Španija Slepi miševi Grožđani moljac Projekat Štetočine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D