Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinum
  • 14.01.2019. 16:00

Slavonci nam dolaze u goste, a vole naša vina autohtonih sorti

Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca predstavila se na WineOS festivalu vina u Osijeku. Kako kaže njen komercijalista Milan Radović, to je pravi recept za privlačenje gostiju.

Foto: Vedran Stapić
  • 224
  • 9
  • 0

Priliku da se ovog vikenda predstavi na petom međunarodnom Festivalu vina WineOS u Osijeku u susednoj Hrvatskoj, iskoristila je vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca. Poznata fruškogorska vinarija poznata je po kombinaciji tradicionalnih i savremenih metoda proizvodnje vina, ali i veoma zapažene rakije. Samo ove godine oni će ove na tržište plasirati oko 40.000 litara vina, a nastup u Slavoniji samо je mali deo njihovih promotivnih aktivnosti.

Slavonci vole vina od autohtonih sorti

Milan Radović, komercijalista Vinuma, za Agroklub je otkrio za šta su najviše bili zainteresovani posetioci festivala: "Slavoncima je najviše interesantno da probaju naše autohtone sorte, kao što su italijanski rizling ili frankovka. Takođe mogu reći da vole bermet, a posebno mi je drago što kasnije dolaze kod nas u goste. To je ta neka priča o vinskom turizmu, gde mi vidimo interes dolaska ovde u Osijek".

WineOS
Gosti sa sajma kasnije dolaze u goste

Od brojnih vina na ovom vinskom festivalu kaže da bi posebno izdvojio Krauthaker graševinu Mitrovac. Radi se o vinu koje dolazi iz starijih vinograda, od 30 godina i i više, na kojima se berba obavlja dve nedelje kasnije od redovne graševine. To je sveže vino, cvetnih nota i voćnog mirisa.

Vinum - Vina sa Fruške gore

Vinariji Vinum iz Sremskih Karlovaca ovo nije prvi nastup u Osijeku, a kako Radović kaže sigurno ni poslednji.

Njihovi vinogradi nalaze se u severoistočnom delu Fruške gore na nadmorskoj visini 130-260m - potez Ešikovac i Čerat. Njihov podrum je opremljen najsavremenijom tehnologijom postojanih temperatura, kontrolisane fermentacije, primene najboljih kvasaca i hladne stabilizacije.

Sorte koje su njihovi favoriti su: italijanski rizling, sovinjon blan, šardone, traminac, semilon, žuti muskat, frankovka, crni burgundac. Od njih nastaju kvalitetna sortna vina, inspirativne kupaže, kao i roze i čuveni bermet. U narednim godinama, sa pristizanjem roda iz sopstvenog zasada, Vinum očekuje da otpočne i sa pravljenjem belih vina gevurc (gewϋrtz) traminer i žuti muskat, kao i crvenog pino noara.


Tagovi

WineOS Vinum Milan Radović Krauthaker Graševina


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao