Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Sokač
  • 24.06.2020. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Škrta zagorska zemlja dala najbolju graševinu

Radoznalost me pokreće u vinogradu, a vino nas privlači svojim čarima i trudimo se tu čaroliju predati drugim ljubiteljima dobre kapljice, kaže Ivan Sokač, vlasnik višestruko nagrađivane vinarije, čija je graševina bila najbolja na izložbama u Kutjevu, Splitu i Gornjoj Radgoni!

Foto: arhiva Ivana Sokača
  • 391
  • 39
  • 0

Svojevrsna vinarska tribina u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu ugostila je vinara iz Strmca Stubičkog Ivana Sokača. Okupljenim novinarima i ljudima iz vinske struke obratili su se vinar Ivan Sokač, sommellier Tomislav Jakopović i organizator promocije pod nazivom "Vrijeme je za…“ Vjekoslav Madunić.

Jakopović je kazao da Ivan Sokač radi svoje vinogradarstvo i vinarstvo na temeljit i studiozan način, što znači čisto i precizno u podrumu. Ne žuri, odnosno ne 'trči pred rudu', već vinima daje vremena da odleže i dođu u punu formu da bi izišla na tržište. Navedeno vrijedi za sva vina Sokač, a posebno za crni Cuvee 2018. godine.

Pobjednik GAST-a, ali i Gornje Radgone može mirno spavati

Od deset ponuđenih vina, (a trebalo je biti njih osam između 12 ponuđenih), koje je izabrao ovaj sommelier nijedno nije bilo ispod razine i bilo je stvarno teško odlučiti se za vrhunac večeri. Za neke je to, razumljivo, bio izbor bobica graševine iz 2017. godine, ali je Željko Suhadolnik, vinski znalac, predložio da probamo još jednom graševinu iz 2016., inače pobjednika na GASTU u Splitu 2018. u vrlo jakoj konkurenciji sa 89 osvojenih bodova, te okrunjenoj zlatom i titulom šampiona.

Brojnim nagradama ovjenčano je vino Vinarije Sokač (Foto: arhiva Ivana Sokača)

Međutim ni ostala vina: od dvaju rajnskih rizlinga 2015. i 2017., moćnih sauvignona 2019. i 2017. s po 14% alkohola tako usklađenog da ne prevladava, preko muškata žutih iz 2019. i 2017. do već spominjanog Cuveea, nisu zaostajala kvalitetom. Jakopović je imao slatke brige u kušanju i pripremi za predstavljanje, jer od toliko dobrih i odličnih vina neka su morala izostati, a Sokač može mirno spavati jer je kvaliteta neupitna.

"Nisu to velike količine u usporedbi s drugim hrvatskim vinarima. Sokač ima 8.000 loza i oko 12.000 litara vina godišnje, ali škarta nema, sve je dobro! A to je rijetka pojava u hrvatskom vinarstvu gdje često u proizvodnji više desetaka tisuća litara vina ima svega i svačega", naglasio je sommelier. Inače, Sokač je u vinsku avanturu samostalno krenuo još 1989. godine, a važan iskorak je napravio dvadesetak godina kasnije, kad je 2009. godine velika gospodarska kriza zahvatila i hrvatsko gospodarstvo, realni sektor, pa je htio pokušati 'nešto drugo'.

Obiteljska tradicija duga četiri generacije    

Naime, nagrađivani vinar je vrsni elektroničar, vlasnik tvrtke 'Elektron', i kao što mora biti precizan u svom poslu jer proizvodi opremu za mjerenje i regulaciju temperature, tlaka, vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina tako je precizan i u stvaranju vina što smo mogli čuti više puta tijekom večeri. No, tu je i velika obiteljska tradicija jer je Ivan u obitelji već četvrta generacija koja proizvodi vino.    

Glavni vinogradi se nalaze na pozicijama Rebar gdje je i klet te manja kušaonica, zatim na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Sokač je dobio mnogobrojna priznanja, preko stotinu, počevši od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Svetom Ivanu Zelini preko Kutjeva, odnosno GAST-a do dvije najnovije zlatne medalje za graševinu i muškat žuti prošle godine u ljeto u Sloveniji na velikom međunarodnom festivalu (preko stotinu vinara i 500 uzoraka) u Gornjoj Radgoni.

Glavni vinogradi se nalaze na pozicijama Rebar gdje je i klet te manja kušaonica (arhiva I. Sokača)

Njegova vina se osim na kućnom pragu mogu kupiti i u specijaliziranim prodavaonicama u u Zagrebu. Zadnjih godina bilo je problema s mrazom, a Jakopović je istaknuo 'čistoću u podrumu' koja je urodila plodom, najboljom graševinom iz 2017. godine koja je napravljena u Hrvatskoj.

Predikatno vino 'čuva za lijek' jer ga ima samo 60 litara

Grožđe se bere ručno i prerađuje po najvišim tehnološkim standardima, u kontroliranim uvjetima s posebno odabranim enološkim sredstvima. U vinogradima su zasađene sorte: graševina, sauvignon bijeli, rajnski rizling, traminac, žuti muškat, cabernet sauvignon i frankovka. Sva vina su deklarirana vrhunska ili kvalitetna.

Jakopović je istaknuo i Sokačev sauvignon, jedan od najboljih u Hrvatskoj, koji je vrlo zahtjevan u vinogradu, pa traži veliki trud. U podrumu se stalno mijenja, a ranijom berbom se dobije intezivan miris i skladnije tijelo u vinu.    

Škrta zemlja bregovitog Hrvatskog zagorja i uloženi trud za njegu vinograda, vraća se skromnim urodima, ali daje vrhunsko grožđe, vrlo osebujne kvalitete. Jakopović ističe da bi ova mikroregija u regiji Bregovita Hrvatska, pored Moslavine, Međimurja, Plešivice i Zeline, trebala biti prvi izbor za rajnski rizling.

Na predstavljanju u Zagrebu Tomislav Jakopović, Ivan Sokač i Vjekoslav Madunić (Foto: Marko Čolić)

"Radoznalost me pokreće u vinogradu, a vino nas privlači svojim čarima i trudimo se tu čaroliju vina predati drugim ljubiteljima vina i dobre vinske kapljice", poručuje nam Ivan Sokač, vlasnik vinarije koja ima i predikatno vino, krunu svakog dobrog vinskog podruma, a koje se 'čuva za lijek' jer ga od 220 trosva ima samo 60 litara.


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Sokač Vinarija Sokač Graševina


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.