Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siniša Lasan
  • 15.12.2018. 18:00

Siniša Lasan: Naša vina mogu se mjeriti s najboljim svjetskim vinima!

U podrumima renomiranog kutjevačkog vinara i vinogradara Vlade Krauthakera uvijek se nađe zanimljivih gostiju iz vinskog svijeta, a mi smo sreli Sinišu Lasana, jednog od najboljih sommeliera u Hrvatskoj. 

Foto: Youtube/screenshot
  • 231
  • 11
  • 0

U podrumima renomiranog kutjevačkog vinara i vinogradara Vlade Krauthakera uvijek se nađe zanimljivih gostiju iz vinskog svijeta, a mi smo sreli Sinišu Lasana, jednog od najboljih sommeliera u Hrvatskoj. 

U svojoj karijeri ima brojna postignuća, od kojih je za izdvojiti dvostruko osvajanje titule najboljeg somelijera Hrvatske 2014. i 2017. godine.    

"Zadnjih sedam ili osam godina sam konstantno u finalu. Svake godine se održava prvenstvo sommeliera Hrvatske u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba. Osim toga, polaznik sam najeminentnije škole za sommeliere u svijetu "Court of Master Sommeliers". Jedini sam Hrvat koji je otišao toliko daleko, dobit ću diplomu sljedeće godine u listopadu, jer tada polažem završni rad", rekao je Lasan.

Za vrhunskog sommeliera najvažnija je volja za stalnim učenjem

A kada to učini, Siniša će vjerojatno biti jedini vinski ekspert s Balkana koji je uspio položiti završni rad najeminentnije somelijerske škole u svijetu.  

Najjednostavnija definicija sommeliera je osoba koja ima kompletno znanje o vinu i gastronomiji. 

"Posao sommeliera  nije naravno samo vino, nego svaka tekućina i sve što se unosi u sebe, počevši od piva, kave, vode i ostalih tekućina. Međutim, naravno, najveći dio tog posla je samo vino, jer ono je najkompleksnije od tih stvari kojima se mi bavimo. Sommelier mora biti elokventan, imati veliko znanje, općenito o svjetskim vinima i o hrvatskim vinima. Naravno u velikoj većini praktično znanje se najbolje može iskoristiti u restoranu, iako u novije doba imamo sommeliere koji rade za neke velike vinarije i velike trgovačke kuće", otkriva Lasan. 

Kako kaže Siniša Lasan, za vrhunskog sommeliera najvažnija je volja za stalnim učenjem

Podrum Vlade Krauthakera ogledni primjer vinskog podruma

"Morate pratiti trendove i znati što se događa u vinarijama. Jedan od razloga zašto sam ja ovdje, kod Vlade Krauthakera u Kutjevu, je taj što se često nakon završetka sezone ide u kontrolu mladih vina, da vidimo kakvi su potencijali, da znamo što možemo očekivati na proljeće, kada će to vino biti vani", priča Siniša, koji inače radi u restoranu Proto u Dubrovniku. 

Kako kaže naš sugovornik, upravo podrum Vlade Krauthakera ogledni je primjer za stjecanje somelijerskih iskustava. 

"Doći na ovakvo mjesto i kušati nebrojeno puno vina je iscrpljujuće, morate biti zaista iskusni. Nevjerojatna je širina sortimenta i stilistike koju kod Vlade možete kušati i zato sam ovdje", otkriva Lasan.

Hrvatska vina mogu se mjeriti s najboljima u svijetu

Kada je riječ o hrvatskim vinima, prema riječima našeg sugovornika, ona se po kvaliteti itekako mogu mjeriti i s najboljima u svijetu

"Mi imamo sjajna vina. Tamo gdje radim 99,99 posto su gosti stranci, a prodaje im se vjerojatno 95 posto domaćih vina. Isto tako je i u drugim mjestima. Ljudi su prezadovoljni s kvalitetom hrvatskih vina što bi bio odgovor da mi imamo vrhunska vina. Mislim da francuska vina, istog cjenovnog razreda s našima, se uopće ni ne mogu uspoređivati kada je riječ o kvaliteti. Ako nešto iz Francuske dođe i košta deset eura, vjerojatno tamo košta dva eura. Ne kažem da je to loše vino, ali nije to", govori Lasan.


Tagovi

Siniša Lasan Sommelier Court of Master Sommeliers Vlado Krauthaker


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline