Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 27.01.2020. 12:00
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Siječanjski radovi u vinskom podrumu i vinogradu

Radovi nemaju kraja. Kreće rezidba, jedno se vino puni, drugo se bistri, treće se filtrira grubo, četvrto se pretače, tipizira. To su, dakle, sve svakodnevni poslovi koji kontinuirano traju čitave godine, kaže poznati vinar Ivica Perak.

Foto: Printscreen/youtube
  • 1.041
  • 74
  • 0

Siječanj u mnogim zanimanjima znači početak radova i novih odluka. No kada je u pitanju vino i vinogradarstvo, već u prvom mjesecu radovi su u punom jeku i nastavljaju se na prošlu godinu. 

"Poslije berbe koja je 2019. bila jako dobra, obavljeni su prvi pretoci. Jedan dio kvalitetne berbe graševine je na tržištu već više od mjesec dana. To znači da je vino prošlogodišnje berbe uglavnom plasirano na tržište. Postoje sorte koje nisu išle na tržište. Na njima se sada rade bistrenja te drugi pretoci ako su potrebni. S obzirom na to da crna vina idu godinu dana kasnije na tržište, obavljaju se i na njima drugi ili treći pretoci. Naravno, paralelno s tim ide punjenje jer na tržištu mora biti vina", kazao je Ivica Perak, poznati kutjevački vinar za Poljoprivrednu televiziju. 

Siječanjski se radovi odvijaju u prostorima podruma, a u vinogradu se za to vrijeme priprema rezidba. "Sa Svetim Vinkom - zaštitnikom vinograda i vinogradara službeno i kreće rezidba. Međutim, kako imamo 12 hektara vinograda, moramo nešto ranije krenuti", objasnio je Ivica Perak.

Navedeni radovi trenutno su aktualni i samo dio niza onih koji se kontinuirano tijekom cijele godine odvijaju u podrumu.  

Poznati kutjevački vinar, Ivica Perak (Foto: printscreen/youtube)

"Svi ti radovi nemaju kraja. To je kontinuirani proces. Jedno se vino puni, drugo se bistri, treće se filtrira grubo, četvrto se pretače, tipizira. To su, dakle, sve svakodnevni poslovi koji kontinuirano traju čitave godine. Dodatan je posao berba grožđa. Inače su poslovi u podrumu gotovo uvijek isti", dodao je Perak.

U svakom slučaju, radovi vinara i vinogradara, kako kaže i sam Perak, nemaju kraja. Siječan obilježava samo početak godine, a radovi se s prošle nadovezuju na novu. Rad, znanje i neprekidan angažman dobar su put za uspješnu novu kalendarsku godinu, a samim tim i ostvarenje cilja svakog vinara - ukusno i kvalitetno vino.

Što je još rekao ekipi Poljoprivredne televizije, pogledajte u videu: 


Tagovi

Ivica Perak Vino Radovi u vinogradu Siječanjski radovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]