Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer Vinogradar
  • 09.06.2014. 15:50

Savjeti za vinovu lozu za tjedan 09.-15.06.2014.

Vinogradari posebno pripazite na pojavu pepelnice u vinogradima jer traju idealni vremenski uvjeti za njezinu pojavu i širenje.

  • 660
  • 34
  • 0

I ovaj tjedan donosimo vam aktualnosti u zaštiti vinove loze. Bayerovi stručnjaci obišli su vinograde te dali preporuke za tretiranje bolesti i štetnika koji trenutno predstavljaju najveću opasnost.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Cvatnja vinograda ovih dana završava na ranim sortama, dok je na ostalima sortama u tijeku puna cvatnja. Nakon cvatnje vinograda koja će završiti u narednih nekoliko dana, potrebno je zaštititi vinograd protiv plamenjače, pepelnice, sive plijesni te po potrebi od moljaca (osobito u zapadnim vinogorjima Hrvatske). Kombinacija pripravaka Mikal Premium (3 kg/ha), Falcon (0,4 l/ha) i Teldor (1,5 l/ha) idealna je za zaštitu vinograda protiv bolesti nakon cvatnje. Važno je napomenuti da se prvo stavlja u vodu Teldor pa Mikal Premium i na kraju Falcon. Kod napada moljaca treba dodati i insekticid Decis (0,4 l/ha). Decis sredstvo je iz skupine piretroida te nema dozvolu u integriranoj proizvodnji grožđa.

Nakon završetka cvatnje može se obavljati zelena rezidba (vršikanje) u vinogradima. Kod zelene rezidbe vinograd dobije više zraka i ima manju gustoću zelene mase, što dovodi do smanjenja napada bolesti. U iduća dva do tri tjedna najjači su napadi botritisa, pepelnice i peronospore pa zbog toga treba posebnu pažnju posvetiti praćenju bolesti i odmah reagirati ako se primijeti bilo koja bolest na vinogradu. Dizanje prašine na mlade grozdove i listove potrebno je smanjiti na minimum (tanjuranje, malčiranje korova ili frezanje dižu prašinu pa tako povećavaju zarazu vinograda). Mlade vinograde također treba zaštititi od bolesti pripravcima Mikal Premium (3 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha). Takve vinograde treba pažljivo oplijeviti i pustiti samo one mladice koje su potrebne za formiranje uzgojnog oblika. Korovi u vinogradima mogu se suzbijati pripravkom Basta 15 (2 - 3 l/ha) u trake odnosno ispod redova.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Iza nas je tjedan stabilnih vremenskih prilika koje su proizvođačima pružile prigodu za "hvatanje" zakašnjelih agrotehničkih zahvata, uključujući i zaštitu vinograda. Navedeno uključuje redovitu plansku zaštitu, ali i kurativne tretmane za smanjenje nastale štete u cvatnji. Naime, od poteza Zadarske županije, preko Primorsko-goranske do Istre, proizvođači su se susreli s nastalim štetama na cvatu loze. Najčešće su štete od plamenjače, sive ("zelene") plijesni pa čak i rane pepelnice, ali i crne truleži. Zbog odabira neadekvatnih pripravaka, loše aplikacije, intervala zaštite i slično, kod nekih proizvođača je i ovako rani stadij razvoja vinove loze doveo do znatnih gubitka budućeg prinosa grožđa. Vremenska prognoza za tekući tjedan najavljuje stabilno vrijeme, ali s visokim temperaturama i visokom relativnom vlagom zraka. Upravo takvo vrijeme upozorava proizvođače da, uz probleme plamenjače koji su još uvijek visoko rizični u ovom stadiju razvoja vinove loze, i zaštita od pepelnice polako prelazi u glavni fokus pozornosti vinogradara.Ta opasnost će, u ovim vinogradarskim podregijama, dominirati idućih mjesec dana.

I ovaj tjedan preporučujemo kombinaciju tri visoko učinkovita pripavka iz palete Bayer programa zaštite u vinovoj lozi. Mikal Premium (3 kg/ha) s tri djelatne tvari koje osiguravaju kontaktnu, sistemičnu,preventivnu i kurativnu zaštitu od plamenjače. Teldor (1,5 l/ha) kao najsigurniji pripravak u zaštiti od sive plijesni. Nativo (0,2 kg/ha) koji s dvije djelatne tvari u svom sastavu omogućava sigurnu zaštitu od pepelnice i u uvjetima najvećeg pritiska bolesti koje u ovim agroekološkim uvjetima sigurno možemo očekivati. Od radova u vinogradu za idući tjedan valja istaknuti: uvlačenje mladica u armaturnu žicu, plijevljenje zaperaka i vršikanje mladica. Pažnja vinogradara treba biti usmjerena brzom uočavanju pepelnice i pravovremenom reagiranju u smislu zaštite vinograda. Krajem tjedna, u subotu 14.06. i nedjelju 15.06. prema vremenskoj prognozi postoji mogućnost oborina do 5 mm kiše, što upućuje na potrebu redovite zaštite prije subote. Uvjeti za sekundarne infekcije će se nastaviti, te preporučujemo odabir visoko kvalitenih pripravaka iz Bayer palete

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Protekli tjedan u Dalmaciji obilježen je suhim, sparnim i vrućim vremenom. Dnevne temperature bile su nerijetko iznad 25 stupnjeva Celzijusa. Oborine nisu zabilježene, a isto tako se ne očekuju niti sljedeći tjedan, osim eventualnih lokalnih pljuskova. Vrijeme s ovim karakteristikama pogodovalo je razvoju plamenjače na zaraženim dijelovima vinove loze, ali je s druge strane usporilo njeno širenje. Vinogradari bi trebali posebno paziti na pojavu pepelnice jer su ovo idealni uvjeti za njenu pojavu i širenje. Da ponovimo, pepelnici odgovara vruće i sparno vrijeme bez kiše, što su uvjeti gotovo pa potpuno suprotni od uvjeta koji pogoduju razvoju i širenju plamenjače. Kako smo na vrhuncu zaštite vinograda, ne treba zaboraviti da je vinova loza u kritičnim fazama. Ukoliko sada dođe do zaraze oplođenih grozdića plamenjačom, štete mogu biti ogromne. U praksi to znači da opasnost od plamenjače ostaje na visokom nivou, ali joj se pridružuje velika opasnost od zaraze pepelnicom. U onim vinogradima gdje je cvatnja završena, vrijeme je za prvo, i jako važno, prskanje protiv sive plijesni.

Za suzbijanje plamenjače preporuča se upotreba pripravaka Mikal Premium (3 kg/ha) ili Verita (2,5 - 3 kg/ha). Partneri za pepelnicu su Nativo (0,2 kg/ha) ili Falcon (0,4 l/ha). Za prvo prskanje protiv sive plijesni preporuča se Teldor (1 - 1,5 l/ha). Od štetnika u vinogradima prisutne su štitaste uši koje trenutno rade velike štete. S obzirom da su one sada u pokretnim stadijima, idealno je vrijeme za suzbijanje nekim od dozvoljenih insekticida. Što se tiče gnojidbe, vinogradarima se preporuča korištenje aminokiselinskih pripravaka kako bi pripremili vinovu lozu na temperaturne šokove. U onim vinogradima gdje ima još dovoljno vlage u tlu (vinogradi u velikim kraškim poljima) preporuča se upotreba folijarnih gnojiva s povećanim udjelom kalija.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Vinogradi Plamenjača Pepelnica Siva plijesan Moljac Zaštitna sredstva Vršikanje Peronospora Trs Grožđe Preporuke stručnjaka


Partner