Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 17.09.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Dalj

Rujansko vrijeme obećava dobre prinose u nasadima vinarije Antunović

S obzirom na godinu slutim da će u Erdutskom vinogorju rezultati biti izuzetno dobri, kazala nam je prvi dan berbe vlasnica vinarije, Jasna Antunović Turk.

Foto: Lucija Bencarić
  • 436
  • 134
  • 0

S pogledom na mjesto gdje Dunav ljubi nebo smjestio se vinograd Jasne Antunović Turk iz Dalja gdje je i ove godine berba otvorena ubiranjem prvih grozdova zelenog silvanca. Sorte s kojom, kako nam je otkrila, i inače započinje berba u njezinim nasadima.

"S obzirom na godinu slutim da će u Erdutskom vinogorju rezultati biti izuzetno dobri", napomenula je vlasnica vinarije Antunović koja u nasadu na 7,5 hektara i na položaju kojeg ondje nazivaju Rudina, uzgaja većinom bijele sorte poput chardonnaya, zelenog silvanca, muškat ottonela, plemenke i graševine. Od crnih su to cabernet franc, cabernet sauvignon i crni pinot.

"Vinograd smo doveli u izvornu kondiciju do berbe, parametri su što se tiče ove sorte koju danas beremo izvrsni i kada je riječ o sladoru, ali i kiselinama", rekla je napomenuvši da berba ipak kasni u odnosu na prošlogodišnju.

Dobri uvjeti za zriobu

"Početak zrenja je ovisio o sorti i to kako je koja ušla u fazu nakupljanja vode u bobice", pojasnila je ova vrsna vinarka. Prema njezinim riječima, zeleni silvanac je kasnio s berbom oko tjedan dana, a graševina bi mogla i do dva tjedna.

Tradicionalno, krenulo se s berbom zelenog silvanca 

"Samo da se nastavi ovakvo lijepo rujansko vrijeme i berba će teći bez poteškoća", napomenula je rekavši da se u njihovom vinogradu noćne temperature kreću od 9 do 12°C, a dnevne od 23 do 27°C, što je odlično za zriobu grožđa. "Takvo će vrijeme pomoći i ratarima da uspješno ovrše suncokret i soju", dodala je.

Započela berba grožđa u Erdutskom vinogorju uz Wine & Bike Tour

Što se tiče berača, njezina je ekipa uigrana i uz nju je već godinama. No, pitanje radne snage oscilira iz godine u godinu. "Prije dvije godine su svi vinogradari osjetili iseljavanje stanovništva, a dosta je radnika otišlo u građevinski ili sektor turizma", napomenula je naglasivši da ona ima stalnu grupu ljudi od početka rada vinarije i ta se lojalnost cijeni s obje strane.

Prinosi ovise o suši

"Ove godine očekujemo srednje prinose. Za neke sorte oni će biti malo veći, a za neke manji", napomenula je pojasnivši da to ovisi u kojoj se fazi rasta osjetila suša i u kojoj fenofazi zriobe je pala kiša.

"U jednom smo navratu imali 105 litara kiše, a u drugom 65, što je pogodovalo veličini bobica i njihovoj težini", istaknula je. Sa štetnicima i bolestima nisu imali problema. Za obranu od čvoraka su koristili crvene ploče koje ih odbijaju, a u nasadima koji su dalje od naselja tjerali su ih topovima.

Njihova vina prepoznali su i kupci izvan granica Lijepe naše

Prošlogodišnje zalihe vina drže pod kontrolom, a imaju ih dosta na odležavanju. Kupci diljem Hrvatske su prepoznali kvalitetu njihovih vina, a dio i izvoze. Skladište imaju u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a pokrivaju i dobar dio hotela diljem Jadrana.


Tagovi

Vinarija Antunović Berba grožđa Dalj Erdutsko vinogorje Jasna Antunović-Turk


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo