Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 05.06.2022. 16:30

Repičin sjajnik se pojavio u cvastima vinove loze - šta činiti?

Imago ove štetne vrste se hrani polenom i ishranom na otvorenim cvetovima vinove loze i može dovesti do pojave smanjenog broja bobica.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.121
  • 100
  • 0

Vinova loza u regionu Vršca nalazi se u zavisnosti od sortimenta u fenofazi od početka cvetanja do punog cvetanja, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Tokom vizuelnih pregleda vinove loze, registrovana je neobično visoka brojnost imaga repičinog sjajnika (Meligethes aeneus).

Repičin sjajnik može da smanji prinos i do 80 odsto

Podsetimo, štetočina je zelene do tamnoplave boje. Ženke polažu od dva do šest jaja dnevno u pupoljke veličine od dva do tri milimetra. One izgrizu rupu na pupoljku i ukupno polože 40 do 50 jaja. U povoljnim uslovima može da položi do 250. Na svaki neotvoreni pupoljak ženka polaže jedno do četiri jajeta iz kojih se posle pet do 10 dana izlegu larve koje se hrane u pupoljku i cvetu.

Posle ishrane one prelaze u formu lutke iz koje se oslobađaju odrasle jedinke tokom maja i juna. Odrasle jedinke se hrane na cvetovima raznog bilja, a već u avgustu odlaze na prezimljavanje ispod opalog lišća i ostataka trave.

Tretiranje se ne preporučuje

Imago ove štetne vrste se hrani polenom i ishranom na otvorenim cvetovima vinove loze i može dovesti do pojave smanjenog broja bobica (rehuljavi grozdovi). Međutim, primena insekticida je u periodu cvetanja zabranjena zbog aktivnosti polinatora, tako da se mere za suzbijanje sjajnika ne preporučuju. 


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Prognozno-izveštajna služba Vinova loza Repičin sjajnik Štetna vrsta Cvet vinove loze


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]