Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti vinove loze
  • 30.06.2021. 10:00

Registrovano prisustvo cikade koja dovodi do zlatastog žutila vinove loze

Trenutno dominiraju larve drugog razvojnog stupnja ove štetočine, ali se registruje i pojava larvi trećeg uzrasnog stupnja koje su sposobne da prenesu pomenutu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote.

Foto: Depositphotos/AndreaA. (ilustracija)
  • 435
  • 14
  • 0

Na području Srbije vinova loza se u zavisnosti od sortimenta i regiona nalazi u različitim fazama razvoja ploda - od faze mladi plodovi počinju da rastu, ostaci od cvetova opadaju do faze bobice veličine graška, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

U vinogradima se registruje prisustvo cikade Scaphoideus titanus, vektora fitoplazme Flavescence doree - prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze.

Trenutno dominiraju larve drugog razvojnog stupnja ove štetočine, ali se registruje i pojava larvi trećeg uzrasnog stupnja koje su sposobne da prenesu pomenutu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote.

Uzročnici fitoplazme pronađeni u našim vinogradima

Kako smo ranije pisali, zaraženo lišće je čvrsto, krto i uvija se po ivici. Kod belih sorti grožđa ono je žuto, a kod crvenih je intenzivno crvene boje. Duž glavnog nerva nastaju pege koje nekrotiraju. U zavisnosti, od jačine i vremena pojave simptoma, suši se cvast ili šepurina, a bobice se smežuraju i lošeg su kvaliteta.

Temperature će pospešiti razviće larvi

S obzirom na prognozirane visoke temperature, u narednim danima očekuje se masovna pojava larvi trećeg uzrasnog stupnja, te se radi postizanja dugoročne zaštite proizvodnje grožđa preporučuje primena nekog od registrovanih insekticida za suzbijanje cikada na bazi aktivne materije:

  • zeta-cipermetrin u koncentraciji 0,01-0,015% ili
  • buprofezin u koncentraciji 0,06% ili
  • flupiradifuron u količini 0,5 l/ha.

Pored suzbijanja vektora, mere kontrole zlatastog žutila su i stalni sanitarni pregledi zasada, obavezno uklanjanje obolelih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova i uništavanje i krčenje napuštenih zasada vinove loze.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Bolesti vinove loze Zlatasto žutilo vinove loze Cikade PIS Srbija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.