Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Siniša Hoborka
  • 28.09.2021. 13:30
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Ranija berba graševine na OPG-u Hoborka kao pun pogodak: Sladori jači, kiseline optimalne

Nekada vinorodna novogradiška brda prilično su zapuštena, a mogla bi dati izvrsne rezultate u proizvodnji grožđa što potvrđuje inženjer voćarstva i vinarstva Siniša Hoborka. Ne samo graševine već i crnog pinota i frankovke.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 696
  • 35
  • 0

Prošlog tjedna obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Siniše Hoborke iz Nove Gradiške uspješno je završilo berbu graševine i crnog pinota u svom vinogradu na Kovačevljanskom brdu, a tjedan dana prije toga obrali su i crni pinot.

"Crni pinot je pokazao izvanredne rezultate, s tim što smo ostavili malo opterećenje grozdova po trsu, pa je dao jako dobar slador i kiseline, koje su odlične uz tako visoke sladore", kaže ovaj inženjer vinogradarstva i vinarstva navodeći i da su se odlučili za nešto raniju berbu graševine što to se pokazalo kao pun pogodak. I na toj sorti sladori su nešto jači, kiseline su bile jako dobre, optimalne, vrijeme je zbog nižih temperatura bilo idealno za berbu.

"Tako da ovogodišnji parametri ponovno omogućuju proizvodnju vrhunskih vina kao i proteklih nekoliko godina", naglašava Siniša koji se 23 godine s puno ljubavi uspješno bavi vinogradarstvom. Zajedno sa svojom obitelji: roditeljima, suprugom i tri sina ulaže veliku brigu u održavanje uzornih nasada uz primjenu odgovarajuće agrotehniku, a posebnu pozornost posvećuju radovima u podrumu, što i daje odlične rezultate.

U berbi sudjeluje cijela obitelj, Lovro je najstariji sin Siniše Hoborke 

Naš domaćin zadovoljan je dosadašnjim jesenskim poslovima u vinogradima. Dodaje da je prinos nešto niži nego prošle godine, ali su članovi njegove obitelji zadovoljni jer im je, kažu, primarni zadatak proizvodnja kvalitetnog grožđa za proizvodnju vrhunskih vina, a to su i ostvarili doznajemo dok snimamo dobro organiziranu berbu sa tridesetak berača i prešanje grožđa.

Obrali i graševinu u Kutjevu i frankovku u Feričancima

Nakon završetka berbe na vlastitom vinogradu površine 2 hektara na kojima uzgajaju 12 tisuća trsova graševine i crnog pinota, obitelj Hoborka prošlog vikenda završila je i berbu graševine u Kutjevu i frankovke u Feričancima, na površinama svojih kooperanata. "Graševina prevladava u ovom dijelu Hrvatske jer se najbolje prodaje kao bijelo vino, vrlo je zahvalna sorta", komentira pripremajući se za radove u podrumu: taloženje, pretakanja, filtriranja i slično.

Napominje da se dobro vino pravi u vinogradu. "Stara je to poslovica, jer koliko pozornosti posvetimo uzgoju grožđa u vinogradu, toliko će nam biti kvalitetni grozdovi, a to je glavni preduvjet za proizvodnju vrhunskog vina, kojima se naša mala vinarija može pohvaliti posljednjih nekoliko godina".

Siniša kaže da se na Kovačevljanskom brdu, gdje njegova obitelj ima vinograd, uzgojem vinove loze ljudi bave 80-ak godina.

Izvrsna mikrolokacija za uspješno vinogradarenje

Ljudi su, priča nam, prepoznali tu mikrolokaciju koje je jedna blaga inklinacija, južna ekspozicija, na nekih 200 metara nadmorske visine. Rezultati su uočljivi, već nekoliko godina imaju vrhunsku graševinu, jer im taj položaj omogućava raniju berbu da se sačuvaju kiseline sa visokim sladorima.

Siniša Hoborka (lijevo) zadovoljan je ovom godinom 

Upravo zbog tih povoljnih zemljišnih i klimatskih uvjeta nekada je ovdje i na novogradiškom vinorodnom brdu Slavči bilo puno dobrih vinogradara i vinara, Nažalost, kaže, puno je toga zapušteno, stari vinogradi zarastaju u šikare i šume, iako bi se radom, ulaganjem i podizanjem novih nasada mogli postići dobri vinogradarsko-vinarski rezultati.

Nekada je ovo zaista bio tradicionalno vinogradarsko-voćarski kraj. Prema pisanim dokumentima i fotografijama, nekada je kvalitetno stolno grožđe savinorodne Slavče završavalo u Beču, Zagrebu i drugim gradovima.

"Nažalost, sada ovdje prevladavaju uglavnom manji amaterski vinogradi, a tradiciju bi valjalo obnoviti, samo to zahtijeva puno entuzijazma, rada i ulaganja", napominje naš sugovornik.

Dobra prodaja na kućnom pragu

Što se tiče planova kaže da će proširiti podrum i kušaonicu, planiraju povećati i dokup grožđa, a ako sinovi budu zainteresirani mogli bi ići i na širenje vinograda.

Budući da su zbog pandemije Covid-19 mnogi hrvatski vinari imali velike probleme s plasmanom svojih vina, upitali smo Sinišu Hoborku kako je on prevladao to krizno razdoblje.

"Mi s našom malom vinarijom stvarno nismo imali većih problema. Shvatili smo da smo kao mala vinarija fleksibilniji na tržištu, to nam je omogućilo pojačanje prodaje na kućnom pragu", otkriva.

Vinograd na Kovačevljanskom brdu

Veliki vinari, dodaje pritom, vjerojatno nemaju takve mogućnosti kao manji koji se mogu brže i lakše prebacivati s tržišta na tržište i prilagođavati situaciji. Tako su, eto, iskoristili tu prednost, uz mnoge nedostatke koje mali inače imaju u odnosu na velike vinare. "Osobno, mi kao mala vinarija zadovoljni smo prodajom vina, ove i prošle godine. Naša prednost pokazala se upravo u vrijeme korone", zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Siniša Hoborka Berba grožđa Crni pinot Graševine


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.