Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad Kragujevac
  • 27.06.2016. 15:00

Prvo vino u istoriji grada

Saša Novaković iz Kragujevca vlasnik je vinograda i podruma koji se nalaze na svega šest kilometara od grada i administrativno pripadaju gradskom jezgru. Ovaj umetnik fotografije verovatno je prvi u istoriji ovog grada, koji je rešio da napravi etiketirana vina.

  • 2.387
  • 515
  • 0

Grad Kragujevac je u prošlosti isključivo bio poznat po vojnoj i automobilskoj industriji, ali po vinima nikada.

Sudeći po dostupnim istorijskim spisima, u samom gradu verovatno nikada nije nastalo nijedno vino sa etiketom. Zahvaljujući umetniku fotografije, Saši Novakoviću i maloj igri geografije, centralni grad Šumadije ima svoje vino. I ne samo to. Po prvi put u istoriji, vino baš iz Kragujevca proizvodiće se od ove godine sa oznakom geografskog porekla.

Sašini vinogradi su u naselju Grošnica, koje pripada gradskom jezgru. Zbog njega i još nekolicine vinogradara iz okoline Ministarstvo poljoprivrede je prvi put u rejonizaciji označilo Kragujevac na vinskoj mapi Srbije i imenovalo kragujevačko vinogorje.

Od fotografije do vinograda

saša novaković
Saša u svom vinogradu

Saša dolazi iz oblasti primenjene umetnosti i iza njega je 13 samostalnih izložbi umetničke fotografije. Pre 15 godina zaljubio se u priču o vinu. Najpre je obilazio festivale, učio i čitao o pravljenju vina, a degustacije su mu bile hobi. Kada je deda njegovom ocu poklonio zemlju na 328 metara nadmorske visine u Grošnici, na kojoj nije bilo ničega, odlučio je da se okuša sa vinovom lozom.

"Prvobitna zamisao je bila da pravim vino samo za sopstvene potrebe. Međutim, 2009. godine ponudio sam poznatom enologu, Vladanu Nikoliću, da proba moje vino. On je rekao da od 400 uzoraka koje je u to vreme imao pred sobom, ništa bolje nije probao. To je bila inicijalna kapisla, i dve godine kasnije registrovao sam vinariju", kaže Saša Novaković.

"Argumentovano" do Bordoa

vinograd
Za sada 2 ha pod vinogradom, u planu je još

Sada ima blizu dva hektara vinograda u naselju Grošnica, planira još tri. S ponosom ističe da je njegov kaberne sovinjon pod etiketom "Argument" nedavno našao svoje mesto u Muzeju vina u Bordou, rame uz rame sa vinima iz najpoznatijih regija. Nedavno je i pozati vinski kritičar, Džozef Darel, nakon što je isprobavao vina iz Šumadije, izdvojio tri etikete, među kojima je bio i Sašin kaberne sovinjon. Njegov lični uspeh doprineo je i tome da se sam grad Kragujevac uopšte pomene u svetu vinarstva. Nikada pre toga ovaj grad nije bio poznat po etiketi, iako je u prošlosti u blizini Kragujevca bilo vinograda, po čemu čitavo jedno naselje nosi baš naziv Vinogradi.

Član "12 veličanstvenih"

Podrum Saše Novakovića
Podrum Saše Novakovića

"Uspeh dugujem i članstvu u Udruženju vinara Šumadije. Imam veliko zadovoljstvo i privilegiju da budem član tih 12 veličanstvenih vinara, koliko nas ima. Ne verujem da u Srbiji funcioniše nešto bolje od Udruženja vinara Šumadije. To je iznedrilo odličnu ekpanziju i promociju vina sa ovih prostora. Problem sa plasmanom nemam, ali je moja godišnja proizvodnja tek 6.000 boca. Rukovodim se principom jedan čokot, jedna boca", dodaje Novaković, čija vinarija nosi i logično ime ArtWine.

Otkud Kragujevcu vinogorje?

U klasifikaciji zemljišta na kome može da se gaji vinova loza i pravi kvalitetno vino, i kvalitetno vino sa geografskim poreklom, Šumadija je dobila rezultat od 29%. Čuvena Župa ima 13% takve zemlje, Vojvodina 9%, Negotinska krajina 12%. Šumadija je podeljena na Oplenačko, Krnjevačko, Račansko i Kragujevačko vinogorje.

"Od tih 29%, Kragujevačko vinogorje zauzima najveći postotak, čak je veće od Oplenačkog. Ono što nas razlikuje od ostalih regiona su topli dani i sveže noći. I to se oseti u čaši. Šumadija je specifičan region. Evo i zašto. Dobro i kvalitetno belo vino uvek ćete popiti preko Dunava, ali za crvena nisam siguran. Kad prođete južni kraj teško ćete popiti sveže, lagano i lepršavo belo vino, ali ćete popiti puna, ekstraktivna crvena vina. A u Šumadiji, dobićete i jedno i drugo. Mislim da nas čeka pristojna budućnost", kaže Novaković.

Pogled na prvu prestonicu

Vinograd s pogledom na Kragujevac
Vinograd s pogledom na Kragujevac

U selima, u okolini Kragujevca ima još vinograda. Jedan od njih je u Žirovnici, ima ih u Drači, vinova loza se sadi i u Kamenici. Dok iz drugih vinograda u Srbiji pogled puca na zelene pejzaže, iz Sašinog se kao na dlanu vidi Kragujevac, koji je Miloš Obrenović proglasio prvom srpskom prestonicom. Planovi Novakovića su proizvodnja od 20.000 boca. Čeka ga i izgradnja degustacione sale. Time bi bila zaokružena priča o prvom vinu koje je poteklo iz Kragujevca.


Tagovi

Kragujevac Vino Geografsko poreklo Saša Novaković Grošnica Udruženje vinara Šumadije Kaberne sovinjon Čokot Miloš Obrenović Enolog Vladan Nikolić


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!