Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarske rakije
  • 19.11.2019. 13:30
  • Istarska, Bajkini, Vižinada

Prvi hrvatski gin, vinjak Šovran i Amaro Istriano - obitelj Rossi podiže ljestvicu proizvodnje rakija

Baza od koje obitelj Rossi radi rakije je posve prirodna i temelji se isključivo na dropu (komu) koji je nusproizvod vlastite proizvodnje vina.

Foto: Marinko Petković
  • 1.634
  • 86
  • 0

Najveći proizvođač rakija u Istri, vinarija i destilerija Rossi, iz sela Bajkini kod Vižinade, ima i najbolje ocijenjeno bijelo vino iz Hrvatske ove godine na londonskom IWC-u, 95 od mogućih 100 bodova. U Zagrebu su, pak, na 'Vinskim razgovorima' predstavili deset vrsta destilata na bazi dropa (koma) od grožđa.

Luka Rossi je peta generacija u obitelji koji je svoju strast prema rakijama odlučio pretovoriti u ozbiljan posao, iako je vino i dalje broj jedan, što potvrđuje i zlatna medalja IWC-a za Rossijevu malvaziju Templara iz 2016. godine, koja je osvojila i titulu Trophy Winner. Naime, još 2009. godine, kao prva destilerija u Istri, Rossijevi su uložili, osim u zahtjevnu proizvodnju destilata i u marketing te talijanski dizajn vrhunskih proizvoda, a koje su prvi iz Hrvatske počeli izvoziti u dva Michelinova restorana.

Rakija kao alat za bolju prodaju vina  

Kako se čulo, Istra u Hrvatskoj prednjači u proizvodnji jakih alkoholnih pića, bilo po kvantiteti, a još više po prirodnoj kvaliteti. "Sad to više nisu samo rakije, jer se oduvijek Istru 'vezalo' za bisku, medicu i teranino. Imamo sad i drugih pića kao što su pelinkovac i amaro, odnosno prvi hrvatski gin pa sve do vrhunskih vinjaka. Te proizvode je nešto zahtjevnija publika počela otkrivati i tako se izdvojilo nekoliko vrhunskih destilerija, među kojima je i destilerija Rossi", rekao je Luka. 

Istru se i danas povezuje s biskom, medicom i teraninom, ali nije više samo to

Vrijedna obitelj ima zanimljivu povijest, a još se od doba Austro-Ugarske bave proizvodnjom rakija, što je već dugo prije iznimka nego pravilo, kao djelatnosti komplementarnoj vinarskoj. O proizvodnji vina i destilata sad brinu otac Marino, koji je gorljivi poljoprivrednik, majka Ines inženjerka vinarstva i tri sina, Luka, Marko i Filip, a tu je i nono Federico, oličenje inspiracije i iskustva, koji sa svojih skoro 90 godina i dalje njeguje svoje loze. Tovar na vinskoj etiketi svjedoči o težačkoj tradiciji obitelji Rossi.  

U najdubljem dijelu vinarije smještena je destilerija u kojoj se nalazi profesionalni kotao, veličinom primjeren pažljivom radu, koji omogućuje odličnu kontrolu nad procesom.

Baza od koje obitelj Rossi radi rakije je posve prirodna i temelji se isključivo na dropu (komu) koji je nusproizvod vlastite proizvodnje vina. Zbog toga se kom za vino ne preša jako, nego umjereno, kako bi u smjesi ostalo dosta mošta koji obdaruje rakiju njezinom punoćom okusa. Nakon toga, kom se stavlja na fermentaciju od mjesec do mjesec i pol dana te potom destilira. Tako se dobiva rakija komovica, baza svih ostalih rakija Rossi, četiri puta redestilirana kako bi se zaokružila punoća i elegancija okusa. Godišnja proizvodnja destilata obitelji Rossi iznosi oko 20.000 litara, a Luka nam je otkrio da je sada lakše prodati dobru rakiju nego jednako dobro vino.

Vinjak od tisuću kuna plijeni i izgledom

Na 'Vinskim razgovorima' Luka Rossi je predstavio destilate iz njihovog asortimana: istarsku lozu Muškat Žuti, Erba Luigiju, medenicu, bisku, travaricu, gin Nostromo, vinjak Šovran i likere pelinkovac Epulon, Amaro Istriano i Teranino.

Ovo je ujedno bila premijera likera Amaro Istriano. Rossijev fantastičan uradak; pitak, s vrlo malo gorčine i naravno, vrlo malo slatkoće, kao uostalom i kod svih likera Rossi. Amaro Istriano se može piti kao dobar diđestiv, ali se u njemu može uživati neovisno o hrani.

Istarske rakije predstavljene su na "Vinskim razgovorima" u Zagrebu

Ipak, kao najbolji od kušanih destilata, odabran je Šovran. To, naravno, ne čudi, jer on spada u skupinu XO vinjaka i izuzetne je kvalitete. Osim kvalitetom, ovaj je vinjak pažnju plijenio i svojom ambalažom. Maloprodajna cijena ovoga vinjaka u podrumu je 1100 kuna.

Rossiji stvaraju vina i destilate koji osim neupitnom kvalitetom samog sadržaja, i u estetskom pogledu mogu ravnopravno stajati uz bok najboljih svjetskih proizvođača. Pažljivo se biraju dobavljači i modeli boca, stilovi i materijali čepova te tiskare i realizatori dizajna. Nerijetko se elementi za jedan proizvod dobavljaju od više usko specijaliziranih vrhunskih proizvođača iz nekoliko različitih zemalja svijeta. 'Cilj je napraviti proizvod savršen u svakom pogledu, proizvod s dignitetom, dostojan znalca i prikladan kao vrijedan poklon za svaku priliku, koji će ponosno predstavljati i Vižinadu i Istru i Hrvatsku', ističe Luka.

Tri godine za travaricu, a biska je došla i na Kubu

Destilati obitelji Rossi su pića za znalce, za one koji mogu osjetiti razliku u kvaliteti između umjetnih, površno aromatiziranih rakija i tradicionalne, zrele, prirodne rakije, dubinski prožete aromom. To su višestruko nagrađivana žestoka pića, 40 posto alkohola, najveće kvalitete.

Luka ističe da način na koji rade destilate, ako želite imati prirodne proizvode vrhunske kvalitete, nije jednostavan jer se radi o sezonskom poslu, koji traje godinama. To limitira proizvodnju jer je berba trava zahtjevna, bilo da ih sami berete ili kupujete ljekovito lišće imele, a ne i plod koji je otrovan. Radi se o paprati, koja ima žitu i bijelu boju, a Rossijevi za bisku koriste onu s hrasta. Osim toga, jedna od najpoznatijih svjetskih tvornica cigara na Kubi (Cohiba), radila je posebnu cigaru namijenjenu uživanju prvenstveno uz Rossijevu bisku, koja je autohtona rakija Istre.   

Travarica od 15 vrsta trava 

Luka Rossi ističe da je izrada rakija oduvijek, tradicijski prisutna u obitelji. "Iako je bilo i teških trenutaka, u kojima smo razmišljali da taj dio proizvodnje u potpunosti odbacimo. Sad takvo što nije opcija jer smo podigli kvalitetu na vrlo visoki nivo. No, dug je to put, jer svaku od 15 trava za našu travaricu treba posebno macerirati, neke i po godinu dana, a ukupno dozrijevanje traje tri godine", zaključuje Luka. 


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija i destilerija Rossi Luka Rossi Rakija Liker Amaro Istriano


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.