Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sveti Vinko
  • 24.01.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Mandićevac

Proslavom sv. Vinka na pokušalištu FAZOS-a započela nova vinogradska godina

Iza nas je jako dobra vinarska sezona. Nadamo se da će i naredna sezona biti uspješna, istaknuo je dekan Krunoslav Zmaić nakon blagoslova vinograda na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.215
  • 223
  • 0

Ako u vinogradu ima barica i vidimo ptice u letu, kažu stari vinogradari, bit će za ovu proizvodnju dobra godina. 

U Mandićevcu, gdje je na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, na blagdan svetog Vinka tradicionalno obavljen blagoslov vinograda i obilježen početak radova, koja bara se dala vidjeti. 

"Prošla je godina bila izuzetno dobra, a isto s pravom očekujemo i od ove", naglasio je dekan FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić napominjući da je proslava svetog Vinka prilika da u vinograd pozovu sve partnere, prijatelje, studente i profesore, ali i proslave svu prošlogodišnju muku i rad te studentima, djelatnicima i profesorima koji su angažirani u tom poslu požele dobru vinogradarsku godinu. 

 

Goste su, uz dekana, dočekali rektor osječkog Sveučilišta J.J. Strossmayera prof.dr.sc. Vlado Guberac, prodekanica izv.prof.dr.sc.Brigita Popović, te najvažniji u ovom vinogradarskom poslu izv.prof.dr.sc. Vlado Jukić i izv.prof.dr.sc. Mato Drenjančević.

Zaliti trs vinom, dio je tradicije proslave svetog Vinka

Nakon blagoslova, dekan Zmaić i rektor Guberac prvi su orezali trsove čime su označili početak radne sezone, a pridružili su mu se i brojni gosti dok im je stručno pomagao Toni Kujundžić, mag.ing.agr. koji je najupućeniji u sve što se radi na pokušalištu. Istaknuo je kako svake godine deset do petnaest studenata upisuje studij voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo, a imati ovakav vinograd i mjesto gdje se na praktičan naćin uči, itekako je vrijedno.

Inače, osnivanjem Katedre za hortikulturu 2005. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, a kasnije uspostavljanjem sveučilišnih preddiplomskih (Hortikultura) i diplomskih studija (Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo), počela se znatnije širiti djelatnost institucije na područja struke u kojima do tada nije participirala. S tim u vezi nametnula se i potreba za kvalitetnijom praktičnom edukacijom budućih stručnjaka.

Ova parcela osječkog fakulteta veličine je 3,3 ha i kupljena je 2012. godine na jednom od najpoznatijih kontinentalnih vinogorja – vinogorju Đakovo na položaju Mandićevac na kojem je velika tradicija proizvodnje vina.

Vinograd je posađen 2013. i tu je danas pokusni nasad s vinskim sortama koje obuhvaćaju najznačajnije preporučene sorte za proizvodnju bijelih i crnih vina. Chardonnay, Graševina, Rizling rajnski, Sauvignon bijeli, Traminac mirisavi što se tiče bijelih vina, a crnih vina Cabernet sauvignon, Merlot, Frankovka. Svaka sorta zastupljena je s 1.040 trsova na dvije podloge i s dva klona. 

Najbolji položaj Đakovačkog vinogorja 

Istaknuto je i kako su prije dvije godine započeli sadnju autohtone kolekcije vinove loze kroz podmjeru 10.2 Zaštita biljnih genetskih izvora. 

Blagoslov vinograda 

Đakovačko vinogorje kojem pripada i lokacija Mandićevac smješteno je na brežuljkastom i nisko brdovitom reljefu koji pripada krajnjim istočnim, da tako kažemo, pitomim padinama slavonskog gorja, točnije Krndije. Nadmorska visina je oko 200 metara, a položaje s vinogradima odlikuju blagi nagibi. Ubraja se upravo u najbolja u ovom vinogorju.

Na pokušalištu je sve obavljeno kako treba, pa i u sklopu Vinkova trsevi zaliveni dobrom vinskom kapljicom i darivani domaćom kobasicom. Godina će, nadamo se, biti uistinu dobra. 


Fotoprilog


Tagovi

Blagdan sv. Vinka FAZOS Krunoslav Zmaić Mandićevac Početak vinogradarske godine


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner