Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Despotika
  • 22.05.2018. 12:15

Prokupac se vraća na velika vrata i kroz - roze

Vinarija Despotika ljubiteljima rozea nudi i onaj sa svojih zasada prokupca.

Foto: Vedran Stapić
  • 767
  • 74
  • 0

Roze od prokupca dolazi iz okoline Smederevske Palanke, tačnije iz sela Golobok. Ovde se nalazi vinarija Despotika, vlasnika Veselina Despotovića, koji se bavi građevinom, ali su mu vinogradarstvo i vinarstvo velika ljubav. Svoju strast je pretočio i u Nemir.

"Počeli smo da gajimo internacionalne sorte zbog sertifikata. U poslednjih pet godina prokupac, morava i tamjanika su takođe postale sertifikovane sorte, pa smo odlučili i za njih. Od nedavno od prokupca pravimo i roze. Teško je napraviti čist, pa poslednje dve godine kupažiramo prokupac i kaberne. Ljubiteljima vina se dopada, a vinska struka mu je dodelila nagrade, kako u zemlji, tako i u inostranstvu", kaže Darko Pejović, menadžer prodaje.

Prokupac brendira vinsku Srbiju

Prva berba je obavljena 2011. godine, a vinarija je zvanično počela sa radom 2012. godine. Grožđe beru sa 17 hektara, a najmlađi zasad je smešten neposredno uz vinariju, na dva hektara. Pod prokupcem je oko 3,5 ha hektara, sa ciljem da se dostigne šest. Kako kaže Pejović, plan je da se površine pod vinogradima šire, a da na njima budu domaće sorte, koje su zastupljene u Srbiji.


Tagovi

Despotika Darko Pejović Veselin Despotović Golobok Roze od prokupca Prokupac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.