Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografska oznaka
  • 10.10.2021. 12:00

Proizvođači vina "Knjaževac" traže izmene uslova za dobijanje geografske oznake

Cilj izmena i dopuna je da se uslovi u vinogradarskoj proizvodnji sinhronizuju sa proizvodnim procesima u vinarijama kako bi se održao kvalitet i poboljšala tržišna pozicija vina sa oznakom "Knjaževac".

Foto: Depositphotos/kubais
  • 127
  • 17
  • 0

Proizvođači vina, ovlašćeni korisnici oznake kontrolisanog geografskog porekla "Knjaževac" podneli su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predlog izmena i dopune specifikacije proizvoda, piše Ekapija.

Ovaj predlog usledio je nakon što su proizvođači otkrili novine u procesu proizvodnje vina i povećan broj zasada pod novim soratma.

Prvi predlog odnosi se na dodavanje tipova vina. Kako je navedeno, u ovom vinogradarskom području gaje se sorte pino noar, rizling italijanski i merlo koje ulaze u sastav novih tipova vina. Zatim, predlog proizvođača je i da vinu "Knjaževac" roze bude izmenjen sortni sastav. Ranija odluka glasila je da najmanje 40 odsto sorte grožđa muskat hamburg, koje se tradicionalno koristi za proizvodnju rozea, ulazi u sastav ovog vina sa oznakom kontrolisanog geografskog porekla. Međutim, tokom vremena i sticanja značajnog iskustva u procesu proizvodnje, otkriveno je da i sa 20 odsto udela pomenute sorte mogu se dobiti kvalitetna vina prijatnog ukusa. 

Promene u tehnološkom procesu obrade vina

Kod tehnološkog procesa obrade vina, postoje još dva zahteva proizvođača. Jedan se odnosi na mogućnost da se dozvoli naknadana acidifikacija vina. Kako je obrazloženo, sa klimatskim promenama i povišenim temperaturama smanjuje se nivo prirodnih kiselina u plodu grožđa. Takođe, proizvođači traže da se briše uslov koji predviđa da crveno vino mora da odleži u drvenom sudu zapremine 200 - 1.000 litara.

Cilj predloženih izmena i dopuna je da se uslovi u vinogradarskoj proizvodnji sinhronizuju sa proizvodnim procesima u vinarijama kako bi se održao kvalitet i poboljšala tržišna pozicija vina sa oznakom "Knjaževac".

Inicijalno, uspostavljanje ovih oznaka geografskog porekla za vina usaglašenih sa EU regulativom usledilo je nakon izrade rejonizacije vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Srbije i donošenja zakonskih i podzakonskih akata neophodnih za njihovu registraciju. Nakon registracije u Srbiji, ove oznake će moći da se registruju u Evropskoj uniji i budu u EU elektronskoj bazi oznaka za vina E-Bachuss, informacije su sa sajta Ministarstva poljoprivrede


Tagovi

Proizvodnja vina Knjaževac Oznaka geografskog porekla Izmene i dopune Klimatske promene


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)