Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Američki cvrčak
  • 15.06.2021. 10:30

Pripremite se za prvo tretiranje američkog cvrčka, vektora zlatne žutice vinove loze

Suzbijanje se provodi u dva ili tri tretiranja. Prvo prema preporučenim uputama i rokovima temeljem redovitog praćenja, a suzbijaju se ličinke do trećeg razvojnog stadija (L3) prije nego što one postanu zarazne.

Foto: Wikimedia/ Yerpo
  • 1.722
  • 75
  • 0

Profesionalni vinogradari, amateri i rasadničari, vrijeme je za prvo tretiranje američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) - kukca odgovornog za epidemijsko širenje zlatne žutice, napominju iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Naime, ovaj štetnik hrani se sišući sokove iz floema vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem sa zaraženih trsova na zdrave trsove. Zato je, ističu iz HAPIH-a, ključna mjera za sprječavanje širenja zlatne žutice suzbijanje vektora.

Bolesti u zaraženim vinogradima potrebno je iskorijeniti te spriječiti njeno daljnje širenje izvan zaraženih područja. U slučaju zaraze, simptomi postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije.

Suzbijanje u dva ili tri tretmana

Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja. Prvo prema preporučenim uputama i rokovima temeljem redovitog praćenja, a suzbijaju se ličinke do trećeg razvojnog stadija (L3) prije nego što one postanu zarazne.

Okvirno, prvi rok treba obaviti sredinom lipnja, drugi se provodi u prvoj dekadi srpnja odnosno dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja, dok se treći obavlja po potrebi, krajem srpnja ili početkom kolovoza, odnosno ako se tijekom srpnja na žutim ljepljivim pločama utvrdi prisutnost vektora tj. ako se tjedno ulove četiri i više jedinki vektora na žutoj ploči.

"Kod ovog tretiranja treba paziti na karencu i vrijeme berbe sorte koju se tretira“, naglašavaju. 

Što se tiče rasadnika vinove loze, program suzbijanja američkog cvrčka obuhvaća sva tri tretiranja, a obvezno je u vinogradima i rasadnicima u demarkiranim područjima (zaraženom i sigurnosnom području) te nezaraženim područjima ako se utvrdi njegova prisutnost.

Za suzbijanje ličinki i odraslih oblika američkog cvrčka u Hrvatskoj dozvolu za tu namjenu imaju insekticidi Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Avaunt EC, Cythrin Max, Abanto, Kristan EC, Pyregard i Asset Five. 

Detaljniji podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj mogu se pronaći ovdje.

Inače, zlatna žutica se po prvi puta u Hrvatskoj pojavila 2009. godine, epidemijski se proširila u gotovo sva kontinentalna vinorodna područja, a bolest je značajne štete nanijela i istarskim vinogradarima. 

"Za sada pojava bolesti nije utvrđena u primorskim županijama", ističu iz HAPIH-a.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Američki cvrčak Zlatna žutica Vinova loza Suzbijanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]