Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 20.05.2019. 07:30

Prihranite vinovu lozu prije cvatnje za intenzivan porast mladica

Vinova loza prije cvatnje za intenzivan porast mladica treba dovoljnu količinu dušika, dok se od cvatnje pa sve do završetka razvoja grozda hraniva i stvoreni asimilati troše za rast grozda. Provjerite preporuke tvrtke Petrokemija.

Foto: Depositphotos/slickspics
  • 2.968
  • 267
  • 0

Vinova loza pripada grupi kultura koje u jesen stvaraju rezerve hraniva u podzemnim i nadzemnim biljnim organima koja se početkom vegetacije aktiviraju za potrebe novog proljetnog rasta i razvoja. Posebice se to odnosi na dušik (N) koji će vinova loza iskoristiti prije cvatnje za intenzivan porast mladica, dok se od cvatnje pa sve do završetka razvoja grozda hraniva i stvoreni asimilati troše za rast grozda.

Stoga se nakon cvatnje obavlja još jedna prihrana dušikom putem tla primjenom KAN-a ili ASN-a tvrtke Petrokemija u količini 100-150 kg/ha ovisno o količini zametnutog roda. 

ASN je posebice pogodan za prihranu vinove loze na neutralnim i alkalnim tlima jer uz dušik (26%) sadrži i sumpor (15%) koji ulazi u sastav aromatskih spojeva i na taj način povećava se "aromatski efekt" biljke. Zbog toga je sumpor vrlo poželjno hranivo u ishrani vinove loze. Prihrana KAN-om zbog sadržaja kalcija (Ca) i magnezija (Mg) pogodna je za primjenu na kiselim tlima. Uz dobru ishranjenost vinove loze dušikom osigurat će se temelji za dobru rodnost, ali ne treba pretjerivati jer obilna ishrana dušikom bez izbalansirane gnojidbe fosforom i kalijem može izazvati prebujan vegetativni rast što pogoduje razvoju bolesti te dovodi do osipanja cvata uz pojavu rehuljavosti grozda i produžetka vegetacije u jesen.

Prihrana putem lista

Tijekom mjeseca lipnja i srpnja maksimalna pozornost posvećuje se prihrani vinove loze putem lista hranjivim otopinama kako bi se sadržaj suhe tvari i šećera što više povećao. Lisnu prihranu preporučuje se obaviti Fertinom B, Fertinom G i Fertinom Fe

Uz dobru ishranjenost vinove loze dušikom osigurat će se temelji za dobru rodnost, ali ne treba pretjerivati!

Fertina B je dušično-borna otopina koja se primjenjuje prije i nakon cvatnje u koncentraciji 1%. Primijenjena prije cvatnje pospješuje cvatnju i oplodnju dok nakon cvatnje povoljno djeluje na razvoj tek zametnutih bobica, na povećanje sadržaja šećera te otpornost vinove loze prema visokoj temperaturi (suši).

Fertinu G primijeniti kada su mladice 20-25 cm

Nakon cvatnje primjenjuje se i Fertina G koja uz dušik (N) i kalij (K2O) sadrži magnezij (Mg), bor (B) i željezo (Fe) na čiji je nedostatak vinova loza osjetljiva i koji su neophodni za normalan rast i razvoj. Nedostatkom magnezija list vinove loze poprima "mramorirani" izgled dok se na peteljčici pojavi tamna pjega koja izaziva pojavu "ukočenosti peteljčice". Nedostatkom željeza listovi postaju blijedi i klorotični. Stoga da bismo spriječili pojavu ovih simptoma preporučljivo je što ranije početi s primjenom Fertine G (mladice dužine 20-25 cm) jer je usvajanje hraniva od strane vinove loze u fazi sitnih bobica puno veće nego kasnije pri završetku rasta bobica. Prije cvatnje primjenjuje se u koncentraciji 1%, dok se nakon cvatnje primjenjuje u koncentraciji 2%. Primjenjuje se svakih 10 do 14 dana sve do kraja srpnja ili početka kolovoza kada se prestaje sa svim prihranama u vinogradu.

Ukoliko se nasad vinove loze nalazi na tlu alkalne reakcije, velika je vjerojatnost da će se na listovima pojaviti žućenje ili tipična ferokloroza koja je uzrokovana nedostatkom željeza jer na takvim tlima ono je u nepristupačnom obliku za biljku, čvrsto vezan u spojevima odakle ga korijen biljke ne može usvojiti. Osim primjene željeza putem tla gdje postoji opasnost od ponovne njegove blokade, može se lisno primijeniti otopina željeza (Fe) ili Fertina Fe koja sadrži 6% željeza (Fe). Ona se primjenjuje u koncentraciji 0,1 do 0,2%.

Ukoliko se nasad vinove loze nalazi na tlu alkalne reakcije, velika je vjerojatnost da će se na listovima pojaviti žućenje ili tipična ferokloroza koja je uzrokovana nedostatkom željeza.

Fertine učinkovite u kritičnim fazama rasta

Prednost lisne prihrane vinove loze Fertinama je što se i malim količinama hraniva održava dobra ishranjenost vinograda, vrlo su učinkovite u kritičnim fazama rasta nakon tuče, napada bolesti ili štetnika jer brzo potiču rast i razvoj lista. One se mogu primjenjivati same ili zajedno sa zaštitnim sredstvima smanjujući pritom broj prskanja. Najbolje ih je primijeniti ili rano ujutro ili kasno popodne, uglavnom ne po jakom suncu kako ne bi došlo do pojave ožegotina na listu.

Za više informacija o prihrani vinove loze, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Prihrana Petrokemija Dušik Porast mladica Fertina KAN ASN


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]