Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ampelotehničke mere
  • 28.12.2018. 10:15

Preventivnim merama zaštititi vinograd od niskih temperatura

Preventivne mere usmerene su na pravilan izbor sorti i položaja za podizanje vinograda. Pri izboru sorti glavno pravilo je da se u područjima sa češćom pojavom niskih temperatura sade sorte koje spadaju u grupu otpornih i vrlo otpornih.

Foto: Flickr / EdgarJa
  • 384
  • 49
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer poloprivrede Dejan Tonić, mere koje se preduzimaju radi zaštite vinograda od niskih temperatura dele se u dve grupe: preventivne i terapeutske. Preventivne mere usmerene su na pravilan izbor sortipoložaja za podizanje vinograda, zagrtanje vinograda. Pri izboru sorti glavno pravilo je da se u područjima sa češćom pojavom niskih temperatura sade sorte koje spadaju u grupu otpornih i vrlo otpornih.

Vinograd zasnivati na blago nagnutom terenu

Da bi se izbegle štetne posledice koje nastaju zbog uticaja konfiguracije terena, trebalo bi  voditi računa o tome da se vinograd zasniva na blago nagnutom terenu, gde se retko javljuju temperaturni ekcesi i gde ne postoje depresije. Ukoliko postoje manje depresije, pre podizanja zasada ih treba zatrpati. Ako se vinograd podiže na izlomljenom terenu obavezno se pre podizanja mora ustanoviti takozvana mrazna linija, koja bi trebalo da pokaže na kojem području ne treba podizati vinograd.

Zagrtanje obaviti tokom jesenjih radova u vinogradu

U jesen se tokom redovne jesenje duboke obrade zemljišta obavlja i zagrtanje vinograda. Zagrtanje prizemnih delova čokota obavezno je bez obzira na potencijalnu mogućnost izmrzavanja. Kod niskih oblika čokota zagrtanje treba uraditi tako da se pokriju najmanje tri do pet okaca na lastarima. Ako se na niskim oblicima čokota primenjuje mešovita rezidba, zagrtanjem se pokrivaju lastari koji se na proleće koriste za rezidbu na lukove. Kod čokota sa srednje visokim i visokim stablom zagrće se prizemni deo čokota sa kondirima za zamenu u slučaju izmrzavanja.

Zimska rezidba vinove loze

Zagrtanje sledi odmah nakon berbe

Zagrtanje se može obaviti mehanički, to jest pomoću plugova zagrtača, nakon čega obavlja se i ručna korekcija. Zagrtanje se počinje po okončanju berbe i ono se može raditi do pojave jačih jesenjih mrazeva. S druge strane, odgrtanje vinograda se obavlja nakon što se u proleće zemljište ocedi, slegne i prosuši. Ono se mora uraditi po kretanju okaca i to plugom odgrtačem, uz ručnu korekciju.

Nakon prolaska opasnosti od niskih temperatura, sprovode se mere koje se sastoje od odgovarajuće rezidbe, intenzivne zaštite i đubrenja. To treba da doprinese obnovi vegetativnog i rodnog potencijala.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Vinograd Zima Čokoti Preventivne mere Dejan Tonić Zagrtanje Odgrtanje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.