Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 11.08.2020. 10:00

Povećana proizvodnja domaćeg vina poboljšaće kvalitet i smanjiti uvoz?

Udruženja vinara i vinogradara smatraju da će povećana proizvodnja domaćeg grožđa smanjiti zavisnost vinske industrije od uvoza i uticati na poboljšanje kvaliteta vina, kao i na ubrzanu afirmaciju autohtonih i novonastalih domaćih sorti vinove loze.

Foto: Maja Celing Celić
  • 141
  • 365
  • 0

Na domaćoj vinskoj karti sve zastupljeniji je probus, sorta velikog potencijala koja bi mogla zauzeti i do 1.500 hektara. Za sada je to tek stotinak hektara, a najveće površine pod probusom koji nedri vina po kojima je Srbija prepoznatljiva, ne samo na Balkanu nego i šire, nalaze se na padinama Fruške gore, prenosi RTV.

Akcenat na autohtonim sortama primetan je i u susednoj Mađarskoj, naročito u županiji Bač Kiškun gde se uzgaja popularna kadarka. U Mađarsku je doneta iz Vojvodine a posvećena joj je pažnja i kroz prekogranični projekat Dunavski vinski put.

Dunavskim putem vina za promociju proizvođača iz regije Bač - Kiškun

Novi koncept vinogradarstva koji se bazira na malim porodičnim vinarijama, kojih samo u Vojvodini ima preko 120 podrazumeva renesansu autohtonih sorti i glavni je izazov velikog broja dobrih vinara.

Ubrzana afirmacija autohtonih i novonastalih sorti

Dva javna poziva koje je objavila Uprava za agrarna plaćanja radi dodele podsticaja vinarima i vinogradarima ozbiljan su pomak u dosadašnjoj praksi subvencionisanja tih grana poljoprivrede i upravo pokazuju ozbiljnost države u namerama da potpomogne i ubrza razvoj vinogradarstva, vinarstva i vinskog turizma u Srbiji. Po pomenuta dva konkursa država je obezbedila 450 miliona dinara, piše Dnevnik.

Raspisan konkurs za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze

Kako smo ranije pisali, zahtev za odobravanje prava na podsticaje za podizanje zasada vinove loze u 2020. godini, podnosi se do 19. avgusta tekuće godine.

Udruženja vinara i vinogradara smatraju da će povećana proizvodnja domaćeg grožđa smanjiti zavisnost vinske industrije od uvoza i uticati na poboljšanje kvaliteta vina, kao i na ubrzanu afirmaciju autohtonih i novonastalih domaćih sorti vinove loze.

Kako Dnevnik saznaje, u Srbiji ima oko 370 registrovanih vinarija, a prošle godine izvezli smo 13.350.000 litara vina i dobili približno 19 miliona evra. Po zvaničnoj statistici, kada se uzme u obzir višegodišnji prosek, proizvodnja vina iznosi oko 30 miliona litara. Najviše izvozimo u Rusku Federaciju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku i Kinu.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Domaće vino Proizvodnja vina Vinogradarstvo Konkurs Uprava za agrarna plaćanja Autohtone sorte Vinova loza Male vinarije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...