Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošip
  • 26.07.2019. 12:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Čara, Korčula

Pošip Čara i Smokvica: U Jugi zaštićeni, a u vlastitoj državi Hrvatskoj još bez zaštite!

Pošip je prvo zaštićeno hrvatsko bijelo vino. Prije 52 godine rješenjem ondašnjeg Saveznog Sekretarijata za poljoprivredu. A danas, Pošip proizvodi i puni gdje god tko stigne. Na hrvatskom vinskom tržištu ime Pošip se zlorabi i kompromitira i dolazi do prijevare potrošača, kaže Ivan Tvrdeić i najavljuje energičnu borbu korčulanskih vinogradara i vinara.

Foto: Luka Laus
  • 2.191
  • 189
  • 0

Vridni čovik Branimir Krajančić (68) iz Čare na Korčuli po zanimanju je pekar. Donedavna, do  odlaska u mirovinu, noću je mijesio tijesto i pekao kruh, a danom  radio u vinogradu. “Vinarstvo je naša obiteljska tradicija”, kaže Branimir.

Danas on i njegova dva sina, Jakša i Mario na Mindelu, kako nazivaju najbolje vinogradarske položaje u čarskom polju, imaju 3,5 hektara  vinograda. Proizvode od 30.000 do 40.000 butelja vrhunskih vina u vinariji smještenoj u obiteljskoj kući. U međuvremenu su osnovali i vlastitu Poljoprivrednu zadrugu po imenu Nerica.

Nerica i zlato na Decanteru

“Dali smo ime zadruzi po našoj noni. Ona je bila sinonim za žene koje su nosile tri zida u kući, a uz to vrijedno radile u polju i vinogradu", kaže Jakša, stariji od braće Krajančić. On je i dosad više puta s ponosom pojašnjavao zašto se lik none Nerice s krunom na glavi, okruženoj vinovom lozom nalazi na njihovim etiketama. Uz autohtoni pošip, njeguju i rukatac, kako na Korčuli i većini drugih srednjodalmatinskih otoka nazivaju maraštinu. Posadili su i po 500 loza cabernet suvignona, syraha i plavca malog.

Od grožđa tih sorti Krajančići su proizveli i Rosé Nericu, pitko elegantno vino, koje je preklani proglašeno kao jedno od najboljih među domaćim ružičastim vinima. No, njihov forte je, ipak Pošip Nerica, berba 2016., s položaja Mindel  s kojim su lani osvojili zlato (95 bodova) u Londonu na Decanteru, tom vodećem vinskom sajmu na svijetu.  

Isplativije grožđe nego vino

“To je veliki uspjeh”, kaže i mlađi brat Mario. On je po zvanju agronom, diplomirao je na pošipu i jako se zalaže za afirmaciju te autohtone sorte Čarskog i Smokvičkog vinogorja, ali ne krije kako je situacija sada takva da se vinogradarima više isplati prodavati grožđe nego proizvoditi vino. Isto govore i drugi vinogradari.

Prekupci i nakupci kilogram kvalitetnog pošipa plaćaju i po 16 kuna”, potvrdio nam je i Ivan Tvrdeić, nekadašnjih direktor Dalmacijavina i čarski spiritus movens. Bio je i predsjednik gospodarskog udruženja vinogradara i vinara Dalmacije tako da ovu problematiku “ima u malom prstu”. “Situacija je neodrživa”, kaže Tvrdeić.

Iako na području Čare i Smokvice pod vinogradima ima 350 hektara, kao što ih je bilo i prije 50 godina, količine vina koje se prerade u korčulanskim vinarijama, uključujući i najveću, onu PZ Čara, bitno su manje i smanjuju se iz godine u godinu. “Kvalitetnu sirovinu iz korčulanskih vinograda otkupljuju ne samo poznati vinari, kao primjerice Grgić, nego i ugostitelji iz raznih mjesta  Dubrovačko-neretvanske županije pa i šire. Svaki od njih na svoj način proizvodi vino pošip, nude ga u svojim lokalima u litarskim bocama i pod raznim imenima”, dodaje Tvrdeić, a sve se to zapravo događa zato što pošip nije zaštićen. Bolje reći, bio je, ali više nije zaštićen.

Prva zaštita prije 52 godine

Jer, podsjetimo, Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim porijeklom. "Zaštićeno je prije 52 godine Rješenjem tadašnjeg Saveznog Sekretarijata za poljoprivredu 6. svibnja 1967 godine, temeljem odluke komisije od 3. svibnja 1967 godine“, precizira Želimir Bašić, poznati vinski znalac i publicist. Taj dugogodišnji tajnik Zadružnog saveza Dalmacije posebno ističe, da je tada u bivšoj zajedničkoj državi, zaštićeno područje Čarskog i Smokviškog vinogorja i vino Pošip, koje se isključivo moglo puniti u vinogorju gdje se proizvodi.

Naknadnim izmjenama i dopunama zakona o prvoj zaštiti geografskog porijekla vina Pošip, došlo je, kažu, do manipulacije interesima proizvođača Čare i Smokvice te do degradiranja same suštine i smisla Zakona o zaštiti.

Prijevara proizvođača i zloupotreba zakona

"Ciljano je došlo do prijevare proizvođača Pošipa, Čare i Smokvice i zloupotrebe samog smisla zakona“, smatra Bašić. Njegovo mišljenje dijeli i Ivan Tvrdeić. "Obzirom da se radi o prvom zaštićenom bijelom vinu, hrvatskom brendu, trebalo bi žurno prići zaštiti imena vina Pošip“,  jer se, kaže Tvrdeić, na hrvatskom vinskom tržištu to ime zlorabi i kompromitira, dolazi do prijevare potrošača i derogiranja samog zakona o zaštiti geografskog podrijetla.

"Tako se u svijetu ne radi, pa mi iz Čare i Smokvice – kao najpozvaniji za zaštitu vina Pošip – najavljujemo da ćemo energično zatražiti i pokrenuti postupak izričite zakonske zaštite te naše vinske dragocjenosti“, najavljuje Tvrdeić.

Traže zaštitu na razini Europske unije

Akciju podupire i dugogodišnji profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ante Kolega Bage. U ulozi počasnog predsjednika Udruge hrvatskih vinoljubaca Kolega opetuje da, osim podneblja i tla, valja zaštititi i kultivar, odnosno sortu pošip, a posebno proizvod od tog kultivara grožđa, vino Pošip.

“Sve tri zaštite mogu se postići na razini ekološke proizvodnje  grožđa i načina pridobivanja vina”, smatra profesor  Kolega .

U planu je okupiti sve korčulanske vinogradare i vinare, da zajedno najprije od Ministarstva poljoprivrede RH zatraže zaštitu zemljopisnog podrijetla, sorte i posebno vina Pošip koje se  proizvodi i puni jedino na području Čarskog i Smokvičkog vinogorja na Korčuli. Od spomenutog Ministarstva se očekuje da potom zaštitu autohtonog pošipa zatraži i ostvari na razini Europske unije, kaže Ivan Tvrdeić i zaključuje: Samo EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, štiti proizvođače, a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

Pošip Zaštita izvornosti Ivan Tvrdeić Čara i Smokvica Želimir Bašić Prof.dr. sc. Ante Kolega Bage Ministarstvo poljoprivrede Europska unija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić