Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponikve
  • 19.07.2013.

Ponikve - specifikacija vinogradarskog položaja

Konačni cilj je označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima Europske unije zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta odnosno stvaranje proizvoda respektabilnog autohtonom prostoru i tradiciji

Foto: savjetodavna.hr
  • 367
  • 32
  • 0

U utorak, 16. srpnja 2013. godine u Malom Stonu, predstavljena je izrada Studije zaštite lokaliteta Ponikve, a u svrhu izrade specifikacije vinogradarskog lokaliteta u skladu s propisima Europske unije.

Nositelj projekta je udruga "Pelješki vinski puti" a izrada je povjerena Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita što su detaljnije predstavili dr. sc. Goran Zdunić i Ana Mucalo.

Uvodno je u ime udruge i ponikovskih vinogradara i vinara Frano Miloš naveo da je razlog izrade specifikacije prvenstveno taj što se trenutno nalazimo u procjepu pa ako se želi biti dio EU prostora moramo se uklopiti u sustav vrijednosti i provesti određene predradnje, poput specifikacije položaja, kako bi se osigurala budućnost pelješkog i dalmatinskog vinogradarstva.

Konačni cilj je označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima Europske unije zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta odnosno stvaranje proizvoda respektabilnog autohtonom prostoru i tradiciji. Izrada Studije je ujedno i prvi projekt u Dalmaciji koji ima mogućnost sačuvati cjeloviti identitet obalno otočnog prostora u svrhu održivog razvoja, kao posebnu vrijednost kulturnog krajobraza.

Inače, područje Ponikava na poluotoku Pelješcu, izvanredan je primjer tradicijskog načina podizanja vinograda s terasama i suhozidima pa čitav predio ima prelijepu prošaranu vizuru suhozida odnosno vinograda i krasan je primjer krajobrazne arhitekture. Uglavnom je zastupljena sorta plavac mali a sveprisutan je tradicionalni, račvasti uzgojni oblik.
Izradu Studije zaštite lokaliteta Ponikve podržali su Općina Ston, Županijska gospodarska komora i Dubrovačko-neretvanska županija.

Autor: Antun Kotlar, dipl. ing. agr. Foto: savjetodavna.hr


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Ponikve Vinogradarstvo Vinarstvo Mali Ston Europska unija Pelješki vinski puti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline