Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponikve
  • 11.02.2021. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Pelješac

Ponikve nakon šest godina čekanja ušle u ZOI registar

Ova se oznaka odnosi na vinogradarski položaj Ponikve, koji se nalazi na području katastarske općine Boljenovići na poluotoku Pelješcu u blizini grada Stona.

Foto: Depositphotos/wildman
  • 489
  • 106
  • 0

Gotovo šest godina je prošlo od kada je Udruga "Pelješki vinski puti" podnijela zahtjev za registraciju oznake izvornosti vina naziva "Ponikve". Jučer je stigla odlična vijest - Europska komisija je odobrila zahtjev te je ovaj naziv upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI). 

Ova se oznaka odnosi na vinogradarski položaj Ponikve, koji se nalazi na području katastarske općine Boljenovići na ovom poluotoku u blizini grada Stona. Položaj se smjestio unutar vinogorja Pelješac u podregiji Srednja i Južna Dalmacija. 

Vinogradi su uglavnom smješteni na padinama, s različitim stupnjevima nagiba i izlaganja suncu. Tipične karakteristike i kvaliteta vina iz ove regije rezultat su povoljne mediteranske klime i specifične prirode smeđeg tla i crvenice, dajući vinima voćnu aromu.

Tamošnja se bijela vina prave od sorata Rukatac i Pošip bijeli. Kristalno su bistra, zelenkasto-žute do žute boje, srednje jakog do jakog alkoholna, ekstraktna, blagih kiselina, punog i izbalansiranog okusa sa svojstvenom voćnom aromom. 

Rosé vina se proizvode od sorte Plavac mali crni. Srednje su do jako intenzivne ružičaste boje. U aromi prevladavaju voćni mirisi koji podsjećaju na citruse, šipak, mineralnost i herbalne note. Okus je pun, harmoničan i voćan. 

Crna se vina također prave od sorte Plavac mali crni. Boja im je ljubičasto tamnocrvena s jakim odsjajem kod mladih vina. Starenjem se boja mijenja i postaje tamno rubin-crvena s nijansama tamnosmeđe crvene kod starijih. Ima kompleksnu aromu tamnog voća (trešnja, višnja, šljiva) uz blage naznake herbalnih nota. Okus mu je pun, slojevit, srednje do visoke alkoholne jakosti, vrlo ekstraktan, naglašene taninske komponente u okusu od mekog do vrlo trpkog. 

Tu su i vina od prosušenog grožđa koja mogu biti bijela ili crna. Intenzivnijih su nijansi žute boje (ili crne do intenzivnije bakrene boje), jače alkoholna, te vrlo kompleksnog mirisa na prezrelo grožđe i jagodičasto voće. Okus im je pun i voćan. 

Ovaj novi naziv pridružit će se 1.510 prehrambenih proizvoda i 1.616 već zaštićenih vina, čiji je popis dostupan u bazi podataka eAmbrosia. 

Više informacija potražite u dokumentu ispod teksta

Podsjetimo, ovo je 30. hrvatski proizvod iz skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nosi europsku oznaku kvalitete. Prije tjedan dana tu je oznaku ponijela Rudarska greblica


Dokumenti


Tagovi

Ponikve Vino Zaštićena oznaka izvornosti Pelješac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.