Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrum Marija
  • 11.06.2018. 09:00

Podrum Marija: Peti naraštaj obitelji koji baštini ljubav prema vinogradarstvu i vinima

Kako bi zadržali postojeću razinu proizvodnje i kvalitete vina te je podigli i još malo više, Živkovići namjeravaju već ove godine pokrenuti investicijski ciklus i to uz pomoć Vinske omotnice.

Foto: Alen Kuns
  • 2.980
  • 314
  • 1

Grad Ilok krase mnogi epiteti, uglavnom vezani uz vina, a jedan od najljepših je svakako Dunavsko kraljevstvo vina i starina koje pravo značenje dobiva tek kada se prošetate Podrumom Marija, Monike i Domagoja Živkovića i kušate jedno od vina te obitelji koja ljubav prema vinogradarstvu i proizvodnji vina baštini kroz čak pet naraštaja. I, iako žive u Vinkovcima, nije im teško i nekoliko puta tjedno, ukoliko zatreba, putovati do 60 kilometara udaljenog Iloka i nazad. Jer,u pitanju je velika ljubav. I to ne bilo kakva. Ona prema vinu! A ono je za prave Iločane, gotovo, pa sve.

Rose posvećen starijoj kćeri Ani

"Svakako smo jedna od najstarijih vinarskih obitelji u Iloku. Jesmo li i najstariji, ne znam. To prepuštam povjesničarima“, kaže Monika Živković koja je strast prema vinima prenijela i na supruga Domagoja, inače Vinkovčanina koji se u životu nije puno sretao s vinogradarstvom, ali ga je uz suprugu vrlo brzo zavolio i ušao u sve tajne proizvodnje kvalitetnog vina kojega Živkovići proizvode iz groža koje rađa u vinogradima smještenima na padinama Fruške gore, na lokalitetu Principovac.

"Obrađujemo oko 3,5 hektara vinograda koji su zasađeni graševinom, tramincom i frankovkom od kojih radimo sve vrste vina koje imamo u ponudi“, kaže Monika pokazujući boce Graševine, Traminca, Šokice koju Živkovići rade od frankovke te Rose vina Ana pojašnjavajući kako je rose, kojega su Živkovići ove godine po prvi puta proizveli, dobio ime po starijoj kćeri Ani.

Bogata ponuda obitelji Živković

"Kako se vinarija zove Marija, po mojoj pokojnoj majci, a i mlađa kći mi se zove Marija, odlučili smo jedno vino brendirati po starijoj kćeri“, objašnjava dodajući kako se u podrumu godišnje proizvede oko 20-tak tisuća litara vina koje obitelj plasira uglavnom na područje Vukovarsko-srijemske županije, ali i na područje Zagreba, Osijeka pa i Dubrovnika. Napominje kako se graševina, traminac i frankovka naraštajima uzgajaju u vinogradima njezine obitelji te su nakon povratka i obnove proizvodnje 2000. godine nastavili sa starim sortama, iako sada razmišljaju da naprave iskorak i zasade neke druge sorte. Dok silazimo u podrum, koji je još 60-tih godina prošloga stoljeća sagradio Monikin djed, na pitanje o korištenju fondova EU, kaže kako su do sada koristili Mjeru 6. i 9. za izgradnju kušaonice i plasman proizvoda na tržište.

Iskustva s EU fondovima vrlo pozitivna

"Iskustva su nam vrlo pozitivna i namjeravamo uskoro ući u nove projekte jer želimo pomladiti jedan dosta stariji vinograd i dodatno osuvremeniti vinariju“, napominje te dodaje kako, s obzirom da žive u Vinkovcima, o podrumu uglavnom brine podrumar kojega su zaposlili dok su vinograde dali u "arendu“ jer, kako kaže, jednostavno nema dovoljno radnika za rad u njima, a i kako bi im što više vremena ostalo za prozvodnju i plasman vina na tržište. "Kao obitelj posvetili smo se finalizaciji vina. Malo smo i doradili izgled etikete na kojoj se prije nalazila iločka crkva, a sada su zidine, a novu etiketu dobile su i butelje“, kaže ova Iločanka dodajući kako im je cilj probiti se što više na tržište pored velikih vinarija, što je poprilično težak posao, ali Živkovići ustraju u njemu.

Sigurni smo u u kvalitetu vina koje proizvodimo i vjerujemo u naša vina“, dodaje suprug Domagoj pojašnjavajući kako se vino u podrumu čuva isključivo na prirodan način. "Kod same prerade grožđa odnosno berbe koristimo hladnu stabilizaciju putem frigo uređaja gdje imamo kontrolirano vrenje uz temperaturu od 15-16 stupnjeva kod samog vrenja i fermentacije tako da sve arome ostaju u vinu, a vino zadržava puni okus“, kaže.

Monika dodaje kako je konkurencija u vinarstvu inače velika i potrebno je puno truda da bi se uspjelo. Stoga ih, kako kaže raduje svaki posjetitelj koji navrati u podrum, a ima ih sve više, posebice od proljeća do jeseni.

Budimir: Mali vinari su nam itekako bitni

Posebice su Živkovićima dragi prijatelji kada navrate, poput skupine osječkih atletičara, članova Lige Zdravo trčanje Osijek, sudionika 1. iločkog međunarodnog polumaratona koji se održavao u vrijeme moga posjeta Podrumu Marija, a koji nakon završetka utrke nisu odoljeli ne posjetiti ovaj podrum i osvježiti se vinskom kapljicom.

"Mi trkači se volimo dobro zabaviti, ali vino nam dobro dođe i pred utrku. Recimo 2 dcl bijelog vina pred jače treninge ako popijemo navečer prije spavanja pročisti nam otpadne stvari u mišićima“, pojašnjava Elvir Rakipović, predsjednik Udruge Zdravo trčanje Osijek. I nisu Osječani bili jedini koji su toga dana posjetili Podrum Marija. U posjet Živkovićima svartila je i iločka gradonačelnica Marina Budimir, inače prijateljica obitelji. "Nama kao gradskoj upravi su svi vinari bitni. Uz Iločke podrume imamo dvadesetak privatnih vinara i vrlo nam puno svi znače za razvitak grada. Vrlo mi je drago da imamo u Iloku i jedan ovakav stari podrum kojega baštini niz naraštaja“, kazala je gradonačelnica Budmir dodajući kako i osobno voli doći u vinariju i kušati neko od dobrih vina, a takvih u Iloku ne nedostaje.

Ulaganjima u podizanje kvalitete

A kako bi zadržali postojeću razinu proizvodnje i kvalitete vina te je podigli i još malo više, Živkovići namjeravaju već ove godine pokrenuti investicijski ciklus i to uz pomoć Vinske omotnice. "Mislim da iduća tranša ide pred kraj ove ili početkom iduće godine. Razmišljamo hoćemo li ići u proširenje podruma ili obnovu vinograda, ali u nešto ćemo ući jer potreba za usvaršavanjem i podizanjem kvalitete je stalna“, pojašnjava Monika Živković dodajući kako se vinogradrstvom i vinarstvom bavi iz ljubavi i nije niti njoj, niti suprugu, nije teško svakoga vikenda putovati od Vinkovaca do Iloka, a po potrebi i češće.

Vlasnica vinarije Monika Živković i gradonačelnica Iloka Marina Budimir

"Vinogradarstvo i vinarstvo su strast. Kada to baštinite naraštajima onda je to posebice izraženo. Nadam se da će tu ljubav prenijeti i prema svojim kćerima da one budu šesti naraštaj obitelji koji će se na obroncima Fruške gore u Iloku baviti uzgojem vinove loze i proizvodnjom kvalitetnih vina“, kaže Monika Živković koja je supruga Domagoja upoznala na fakultetu, dovela ge jednom prilikom u Ilok i tako je krenulo. I ostalo.

"Ljubav prema vinu je posebna ljubav. Mislim da vino stvara dobra prijateljstva i da ima nešto u onome kako su ljubitelji vina dobri ljudi. Takve sam upoznao i ovdje u Iloku“, poručuje Domagoj Živković dok u podrum pristižu novi posjetitelji, a vrijedni domaćini zapalili su ubrzo i roštilj tako da su veselje i radost, toga dana, još dugo odzvanjali Radićevom ulicom u Iloku, u kojoj se nalazi Podrum Marija. U srcu Dunavskog kraljevstva vina i starina.


Fotoprilog


Tagovi

Podrum Marija Ilok Domagoj Živković Monika Živković Vino


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.