Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 23.08.2018. 12:00

Počela berba ranih sorti grožđa, kvaliteta iznad očekivanja

Berba ranih sorti grožđa započela je ove godine nešto ranije. Berba, pak, najzastupljenije sorte, graševine, koja je također visoke kvalitete, očekuje se oko Male gospe.

Foto: Dražen Krstanović
  • 815
  • 47
  • 0

Berba grožđa, općenito, ove je godine u vinogradima počela nešto ranije, pa tako i na zasađenim površinama Kutjeva d.d.. Podrumi su pripremljeni, a enolozi s nestrpljenjem očekuju grožđe koje je unatoč veoma zahtjevnoj godini po kvaliteti jako dobro. Upravo takvo grožđe s prekrasnih trsova jamči da će se moći proizvesti vrhunska kapljica vina koja je na tržištu kako u Hrvatskoj tako i drugim zemljama sve traženija.

Ovih je dana počela berba ranih sorti. U vinogradima iznad Hrnjevca uz tehnologe i agronome zatekli smo vrijedne i vesele berače kojima niti visoka temperatura ne kvari njihovo raspoloženje iako termometar pokazuje na nekim mjestima i 34°C.

Krenula je berba muškat ottonela 

"Kao što vidite, počeli smo s berbom muškat ottonela nakon kojeg krećemo s berbom pinota sivog i traminca. Po završetku berbi tih sorti na red dolazi zweigelt, graševina te cabernet sauvignon i merlot", rekao nam je Zdravko Raguž, tehnolog u Vinogradarstvu Kutjeva d.d. 

Kvaliteta iznad očekivanja 

Kutjevo d.d. ima zasađenog vinograda na 420 hektara. Od toga je u rodu 360 hektara, na kojim će površinama berba trajati ove godine između 30 do 35 dana. U više nego dobru kvalitetu samog grožđa mogli smo se i sami uvjeriti. Ona je više nego dobra što je i jamac proizvodnje vrhunske kapljice za što će se svesrdno zauzeti poznati, dokazani i iskusni enolozi. 

"Uzimali smo uzorke i radili analize. Prema pokazateljima i parametrima kvaliteta je, može se reći i iznad očekivanja", dodao je Raguž nastavljajući da je kvaliteta grožđa i kod njihovih kooperanata jako dobra koju ovih dana, svakodnevno kontroliraju agronomi i enolozi koji u konačnici donose odluku kada je najpovoljnije krenuti s berbom.

Kutjevo d.d. surađuje s kooperantima kod kojih je nešto više od 320 hektara zasađenog vinograda. Berba najzastupljenije sorte, graševine, koja je također visoke kvalitete očekuje se oko Male gospe, počevši od onih boljih položaja prema već utvrđenim parametrima. Cabernet sauvignon i merlot zadnje su sorte koje će se brati i time završiti berba na površinama vinograda Kutjeva d.d. Nakon toga kreću oni najzahtjevniji poslovi za enologe i podrumare koji će budnim okom morati pratiti svaku promjenu u bačvama.

Kvaliteta grožđa je odlična

Što se tiče ledene berbe i ona je planirana na određenim položajima, odnosno površinama. "Na jednom su položaju posebno pripremani trsovi graševine i traminca za ledenu berbu. Tu se mora posvetiti veća pozornost u smislu upotrebe zaštite i odrađivanja rezidbe. Prema sadašnjem stanju grožđe za ledenu berbu se drži jako dobro, a urod je i veći od očekivanja", naglasio je Zdravko Raguž, a mi trebamo ostati u dubokom uvjerenju da će se kao i prijašnjih godina proizvesti sve traženija vinska kapljica iz ledene berbe, piše pozega-eu


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Berba grožđa Vinograd Kutjevo Rane sorte

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.