Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršački vinogradi
  • 19.04.2018. 10:30

Plantaže Vršačkih vinograda dobijaju nove zasade

Trenutno se premerava zemljište i postavljaju se stubovi. Potom će uslediti sadnja šest sorti belog i crnog grožđa.

Foto: Facebook / WINE Export Vrsacki Vinogradi Serbia
  • 994
  • 189
  • 0

Sa ciljem da se nekadašnjem brendu Jugoslavije, Vršačkim vinogradima, vrati stara slava, na 76 hektara posle devet godina podižu se novi zasadi. Trenutno se premerava zemljište i postavljaju se stubovi. Potom će uslediti sadnja šest sorti belog i crnog grožđa. Kalemovi su uvezeni iz Italije, Nemačke i Francuske, a manji broj je nabavljen u Srbiji.

"Asortiment smo birali na osnovu parcela koje smo imali na raspolaganju za sadnju. Tako ćemo u vršačkom vinogorju, čije je zemljište pogodno za bele sorte, zasaditi šardone, rajnski rizling i beli burgundac, a u selu Gudurica crne sorte merlo, kaberne fran i širaz", rekala je za Novosti izvršni direktor Petra Milanović Krajovan.

U eksploataciji 807 hektara

Osim što je posao zahtevan, on je i skup. Naime, podizanje jednog hektara koštaće između 20.000 i 25.000 evra. Cena se odnosi na sve troškove - od pripreme zemljišta za sadnju, pa do treće godine, kada vinograd prvi put počinje da rađa. Iskrčeno je i 86 hektara starih zasada, koji više nisu rentabilni, pa će, nakon što se zemljište odmori, ovde najverovatnije nići nove plantaže.

"Od 1.134 hektara vinograda u rodu, koliko im je bilo na raspolaganju posle privatizacije, trenutno je u eksploataciji 807 hektara. Od toga, 380 je u vlasništvu firme, dok je ostatak zakup državnog zemljišta", objašnjava Milanović Krajovan.

Nova mehanizacija za najavu dobre godine

Naglo otopljavanje ovim vinogradarima ne ide na ruku, ali ukoliko tokom aprila temperatura ne bude bila ispod nule, očekuju dobru godinu. Berbu će obaviti sa dva nova kombajna, koji su uz 11 novih traktora i mnogo priključnih mašina, deo nove mehanizacije, u šta je novi vlasnik firme Rodoljub Drašković uložio oko 1,5 miliona evra.

"To je možda i najveći iskorak u našem poslovanju, s obzirom na to da smo do sada koristili mehanizaciju staru više od dve decenije", ističe sagovornica.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Vršačku vinogradi Rodoljub Drašković Petra Milanović Krajovan Kombajn za vinograd Novi zasadi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.