Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt
  • 18.04.2010.

Pjenušac dozrijeva na dnu Novigradskog mora

Jedinstveni projekt slovenskog poduzetnika Ivana Simoniča

  • 1.265
  • 61
  • 0

Slovenski poduzetnik Ivan Simonič iz mjesta Semič, kod Novog Mesta, pokrenuo je u petak u Maslenici jedinstveni projekt u Dalmaciji: oko 800 boca svog vrhunskog šampanjcaSemiška peninapotopio je na dno Novigradskog mora gdje će, dozrijevajući, ostati najmanje šest mjeseci.

Na prošlogodišnjem sajmu Gastro u Splitu “Semiška penina” osvojila je titulu šampiona kvalitete, a kako je cilj ovogodišnjeg eksperimentalnog potapanja dobiti novi prepoznatljiv proizvod, pola pjenušca potopljeno je u staklenim bocama, a druga polovina u glinenim amforama koje bi, prema riječima proizvođača, u mineralima bogatom Novigradskome moru trebale dobiti jedinstvenu koraljnu dekoraciju.

− Boce ćemo u specijalnim čeličnim kavezima potopiti oko 300 metara od obale, na dubinu 25-30 metara, gdje je tijekom cijele godine temperatura konstantna i ne prelazi 12-13 stupnjeva Celzijevih. To su idealni uvjeti za dozrijevanje pjenušca, pogotovo u njegovoj drugoj fazi fermentacije. Osim toga, zbog strujanja mora, boce se uvijek lagano klate, što nije slučaj u klasičnom vinskom podrumu, tako da na koncu očekujemo vrhunske rezultate − rekao je Simonič okupljenim novinarima iz Slovenije i Hrvatske.

Za mjesto “potapanja” Simonič je izabrao Maslenicu u općini Jasenice zbog vikendice i prijateljskih odnosa s načelnikom općine Martinom Baričevićem, koji u inicijativi slovenskog poduzetnika vidi odličnu priliku za lokalni razvoj.

− Potopljeni će pjenušac nakon dozrijevanja dobiti zajedničko ime. Kako se nalazimo na samom ulazu u Novigradsko ždrilo, prijedlog je bio da se novi proizvod, po uzoru na morskog psa, zove “Ralje”.

Dugoročno na mjestu stare industrijske luke želimo izgraditi restoran s kušaonicom u koji bi boce pjenušca stizale izravno iz podmorskih podruma − kazao je Baričević koji taj projekt, zajedno sa Simoničem, planira razvijati sredstvima iz europskih fondova.

Pionirski posao

Potopljeni pjenušac sadrži 60 posto sorte chardonnaya, 10-20 posto sorte sauvignon te 10-15 posto graševine. Budući da je riječ o pionirskom poslu, konačnu cijenu “Ralja” još nije moguće odrediti. Naime, većina boca na morskom će dnu ostati pola godine do godine dana, a neke i duže, između pet i deset godina, jer duže dozrijevanje podiže kvalitetu pjenušca. Među dugoročnim planovima također je i ideja uzgoja autohtonih vinskih sorti za proizvodnju “morskog pjenušca”.

Autor: IVICA NEVEŠĆANIN


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Vinogradarstvo Šampanjac Dozrijeva Autohtona sorta Projekt