O vinogradima i vinarijama glasa Akademija koja se sastoji od nešto manje od 500 svetskih stručnjaka za vino i putovanja.
Vinski turizam je izuzetno važan za globalnu, ali i lokalnu ekonomiju - on stvara radna mesta direktno u vinarijama, ali i podstiče posetioce na obilazak čitavim područjem i povećava prihode iz drugih delatnosti. S tim je ciljem Endrju Rid osmislio ideju najboljih svetskih vinarskih odredišta ("World's Best Vineyards") kojom se od 2019. proglašava lista njih sto, širom sveta.
O vinogradima i vinarijama glasa Akademija koja se sastoji od nešto manje od 500 svetskih stručnjaka za vino i putovanja. Podeljeni su u 22 svetske regije, a svaka ima svoga voditelja i 36 glasača. Najmanje 25 odsto panelista iz svake regije menja se svake godine kako bi se obezbedile nove perspektive. Panel se sastoji od someliera, vinskih novinara, stručnjaka za putovanja i ljubitelja vina koji često putuju.
Moraju se držati određenih pravila, a neka od njih su, na primer, da članovi akademije glasuju samo za iskustvo u vinogradu i vinariji, a ne za vinara. Takođe, ovi objekti moraju biti otvoreni za javnost, a degustacija vina se ne može obaviti nikako drugačije nego u samoj vinariji, na licu mesta. Strogo se pazi na bilo kakvu mogućnost sukoba interesa.
I ove je godine izabarno 100 najboljih, a mi vam predstavljamo njih pet:
Prvo mesto je pripalo "Antinori nel Chianti Classico" (Marchesi Antinori) iz Toskane u Italiji (naslovna fotografija, op.ur.). Porodica Antinori proizvodi vino od 1385. godine. Šest vekova i 26 generacija kasnije stvorena je vinarija koja postavlja standarde za modernu proizvodnju vina. Otvorena je 2012. nakon sedam godina izgradnje, a odlikuje se jedinstvenim dizajnom vinarije na čijem krovu se nalaze vinogradi i Restoran Rinućo 1180 u kome se pripremaju tradicionalna toskanska jela.
Na 4,6 hektara vinograda zasađene su "Chianti Classico", "Sangiovese", a na imanju se uzgajaju tradicionalne lokalne sorte kao što su Kanaiolo, Ciljegiolo, Kolorino, Malvazia Nera i Mamolo, kao i male količine međunarodnog Kabarne Sovinjona i Kaberne Franka.
Na drugom mestu je španski vinograd "Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal" iz Rioha. Osnovan je 1858. godine, a prva berba je bila 1862. godine. Pokrenuli su trend prekrivanja boca Rioje zlatnom mrežom, a vina ovoga imanja su postala toliko popularna ranog dvadesetog veka da im je bio potreban poseban pečat da bi obezbedili autentičnost.
Markez de Riskal je zaslužan za uvođenje belih vina u obližnju pokrajinu Rueda. Prepoznatljivi su po jedinstvenom hotelu otvorenom 2006. godine u kome se služe vina Rioje i jela Baskije.
Treće mesto pripalo je čileanskoj Montes u dolini Colčagua kojega su kreirala četvorica prijatelja. Oni su kasnih osamdesetih godina prošlog veka počeli s razvojem vinograda, a sada svoja vina prodaju u više od 100 zemalja. Vinarija je otvorena 2004. i ima tehnologiju gravitacionog toka.
Na četvrtom je mestu još jedan vinograd iz Čilea, VIK iz doline Kačapoal u podnožju Anda. To je jedna od najnaprednijih, umetničkih i holističkih vinarija na svetu. Nastala je kao vizija norveškog biznismena Aleksa Vika i njegove supruge Keri. Započeli su na 4.500 hektara netaknute zemlje 2004. godine, a sada proizvode mešavine vina od crnog grožđa koje podižu lestvicu kvaliteta južnoameričkih vina i istovremeno hvataju duh vremena u enoturizmu.
Nemci su zauzeli peto mesto. U vinariji "Schloss Johannisberg" iz Reingoja mogu se pohvaliti zaista dugom tradicijom. Vinogradi su zasađeni 817. godine. U zamku se nalazi najstarija vinarija rizlinga na svetu. Imaju 1.200 godina zapisane istorije i prava su poslastica za enofile. Njihova je vinoteka stara 900 godina, a najstarije vino je iz 1748. godine.
Listu prvih 50 najboljih vinograda potražite putem ovoga linka.
Tagovi
Autorka