Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Erdutski vinogradi
  • 23.04.2020. 17:25
  • Osječko-baranjska, Erdut

Pandemiji usprkos udahnuli život gotovo 100.000 biljaka u Erdutskim vinogradima

Već sutra trebala bi završiti sadnja čak 98.000 sadnica na 18 hektara površine. Riječ je o prvoj etapi modernizacije nakon koje slijedi zanavljanje još 45 hektara, kaže nam Pero Grgić, član uprave tvrtke Erdutski vinogradi.

Foto: Mirta Milas, Pero Grgić
  • 1.075
  • 110
  • 0

Već sutra trebala bi završiti sadnja čak 98.000 sadnica na 18 hektara površine u vlasništvu Erdutskih vinograda. Riječ je o prvoj etapi modernizacije nakon koje slijedi zanavljanje još 45 hektara odnosno sadnja potpuno novog suvremenog vinograda, uz primjenu najnovije tehnologije. 

"Kako nam se planirana sadnja poklopila s pandemijom koronavirusa, šalimo se da je zaraza u Europi uzela danak od 100.000 ljudi, a mi smo udahnuli život novim gotovo 100.000 biljaka u našem vinogradu", kaže nam Pero Grgić, član uprave tvrtke Erdutski vinogradi čija investicija je vrijedna čak 11 milijuna kuna, a sufinancirana je s 50% kroz Vinsku omotnicu odnosno kroz mjeru "Restrukturiranje i konverzija vinograda". 

Mijenja se i gustoća posađenog sklopa

"Krenuli smo u petak, a dnevno sadimo dva do 2,5 hektara. Radi se od 7 do 19 sati jer takav je posao", otkriva nam koliko su zahtjevni opsežni radovi s kojima su kenuli. 

Modernom tehnologijom sadnje, baš kao u Italiji i Francuskoj, podižu se novi nasadi vinove loze 

Riječ je mahom o kraljici kontinentalnih vinograda - graševini. Na blagoj padini Erdut planine, ujedno najsunčanije pozicije, koristi se prvoklasni sadni materijal, a vinograd je sađen prema i uz pomoć moderne tehnologije na istovjetan način kako to čine danas u Italiji ili Francuskoj. 

"Cilj ovoga projekta nam je povećanje konkurentnosti, mogućnost promjene sortimenta i prilagodbe trendovima kroz zamjenu sorti. Ujedno i uvođenje modernih vinogradarskih tehnologija promjenom gustoće posađenog sklopa. Naime, nekad se sadilo 4.000 biljaka po hektaru. Mi smo posadili 5.700/ha čime se osiguravaju stabilni i dostatni prinosi, a istovremeno smanjuje opterećenje biljaka. Bez problema se dođe do prinosa od 12 tona", pojašnjava nam dodajući da se promjena odnosi i na stupove. 

"Umjesto betonskih stupova, koristimo potpornu armaturu od čelika. Znači, i u tom dijelu pratimo europske i svjetske trendove u proizvodnji grožđa i vina", naglašava Grgić. 

Uvjeti za sadnju idealni

Dakle, tvrtka Erdutski vinogradi, koja ukupno gospodari s 463 hektara vinograda, kroz navedenu će investiciju zasaditi ukupno 63 hektara vinove loze. Najzastupljenija je sorta graševina, no sadit će i rajnski rizling, sauvignon bijeli, cabarnet franc, cabarnet sauvignon..

Prva etapa vrijedne investicije trebala bi završiti sutra 

"Uvjeti za sadnju na najboljim vinogradarskim položajima u srcu Erdutskih vinograda su odlični, a agrotehnički rokovi idealni pa se nadamo da ćemo nakon dvije - tri godine dobiti prvi rod i kušati odličnu graševinu", zaključuje član uprave ove tvrtke. 


Fotoprilog


Tagovi

Erdutski vinogradi Novi vinograd Pero Grgić Sadni materijal


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]