Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pelješac
  • 19.07.2019. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Putniković, Pelješac

Otvara se prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva!    

Na blagdan Svete Ane, zaštitnice peljeških vinara, svečano se otvara 'Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva' u čijem je sastavu i Dom vinarske tradicije.

Foto: PZ Putniković
  • 992
  • 62
  • 1

U Putnikovićima na Pelješcu, na tradicionalnoj će se fešti Svete Ane, koja se održava 26. srpnja, nazdraviti otvorenju nove pelješke atrakcije posvećene vinogradu, vinu i dalmatinskom težaku. Otvara se, naime, prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva, navode iz Poljoprivredne zadruge Putniković.

Direktor PZ Putniković Jozo Rabušić, a koja okuplja više od 140 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikva, kaže da su iznimno ponosni što su priveli kraju ovaj zahtjevan projekt na dvije etaže, ukupne površine 800 metara četvornih, gdje su izloženi eksponati iz duge vinogradarske i vinarske povijesti. "Blagdan Svete Ane izvrsna je prilika da ovaj jedinstveni muzej razgledaju domaći i gosti te da uživaju u našim vinima među kojima je, osim hvaljenih plavaca, i ono od maraštine (ili rukataca) koje nosi ime po našoj zaštitnici", kaže Rabušić. 

Plavac mali i maraština dobivaju muzej   

Tradicionalna fešta povodom blagdana Sv. Ane, koncem srpnja u Putnikovićima na Pelješcu, svake godine okupi više stotina zaljubljenika u vrhunska vina i dalmatinski ugođaj. Ovo mjesto u srcu Pelješca, svoju zaštitnicu slavi sjajnom zabavom, uz glazbu i odlične plavce i maraštine, no ove godine imaju još jedan razlog za slavlje. Naime, na blagdan Sv. Ane svečano se otvara 'Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva' u čijem je sastavu i Dom vinarske tradicije.

Malo pitoreskno pelješko mjesto skriva i jednu od rijetko sačuvanih baroknih crkvica u izvornom obliku, crkvu Sv. Ane

U sklopu vinarije, prije tri godine otvoren je Dom vinarske tradicije s vrijednim eksponatima i kušaonicom, dok će posjetitelji od kraja srpnja imati priliku vidjeti i repliku autohtone dalmatinske kuće uređene u potkrovlju novog muzeja.

Ovo malo pitoreskno pelješko mjesto skriva i jednu od rijetko sačuvanih baroknih crkvica u izvornom obliku, crkvu Sv. Ane, koju su prema legendi sagradili vinogradari kako bi zaštitila njihovu lozu od nedaća. Vino “Sveta Ana”, PZ Putnikovića, koje odlično paše uz ribu i stonske kamenice, po ovoj je crkvici i dobilo ime.

PZ Putniković, jedna je od najvećih i najuspješnijih vinarija na Pelješcu, koja godišnje napuni od 800 tisuća do milijun boca vina. Među njima dominiraju ona od plavca malog, sorte koja najbolje rezultate daje upravo na Pelješcu, zaključuje se u priopćenju.


Fotoprilog


Tagovi

Muzej vinogradarstva i vinarstva Dom vinarske tradicije Blagdan svete Ane PZ Putniković Jozo Rabušić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.