Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kreditiranje
  • 16.07.2020. 09:00

Osigurane nove kreditne linije za vinare i vinogradare

Radi ublažavanja krize uzrokovane pandemijom Covid-19 Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HBOR-om omogućilo korištenje povoljnijih sredstava financijskog instrumenta Obrtna sredstva za ruralni razvoj. 

Foto: Vedran Stapić
  • 232
  • 18
  • 0

Radi ublažavanja krize uzrokovane pandemijom Covid-19 Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HBOR-om omogućilo korištenje povoljnijih sredstava financijskog instrumenta Obrtna sredstva za ruralni razvoj. 

Cilj im je otklanjanje nestabilnosti u odvijanju proizvodnje i financiranju tekućeg poslovanja kao što je priprema proizvodnje, sirovina i materijal, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima, opći troškovi tekućeg poslovanja. 

APPRRR: Produžen je rok zaprimanja prijava za vinare i destilatere

"Obrtna sredstva za ruralni razvoj odobrava izravno HBOR kojem je potrebno podnijeti zahtjev za kredit, a prihvatljivi korisnici u okviru ove kreditne linije su i vinari i vinogradari. Najviši iznos može biti 1,52 milijuna kuna, a odobravaju se bez naknada uz kamatnu stopu od 0,5% godišnje i rokove otplate do 3 ili do 5 godina (ovisno o iznosu). Kao instrument osiguranja kredita predviđena je isključivo zadužnica i bjanko zadužnica korisnika te, ovisno o procjeni rizika, zadužnice i bjanko zadužnice povezanih osoba“, navode iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Više informacija o kreditiranju možete pronaći ovdje.

Veće iznose vinari i vinogradari mogu zatražiti putem HBOR-ovog program kreditiranja Obrtna sredstva COVID 19. Ovaj program omogućuje odobrenje kredita za obrtna sredstva uz povoljnije kamatne stope (ovisno o propisima o dodjeli državnih potpora, moguće je odobrenje uz kamatnu stopu od 0% godišnje na HBOR-ov udio u kreditu za prve 3 godine otplate), ali uz uobičajene instrumente osiguranja. 

Također, vinarima i prerađivačima grožđa kao jedan od instrumenata osiguranja su na raspolaganju i Jamstva HAMAG-BICRO-a za troškove koji su vezani za proizvodnju vina, uključujući i otkup grožđa, a do najvišeg iznosa jamstva od 1 mil. eura, odnosno do 80% glavnice iznosa kredita. 

Javni poziv za mjeru Krizne destilacije vina i skladištenja

"Pored navedena dva programa, HBOR je dodatno ugovorio i okvirne kredite s 8 poslovnih banaka, čime je omogućio odobrenje novih za likvidnost uz kamatnu stopu nižu za 0,75 p. b. od redovne. Zahtjev možete predati jednoj od sljedećih poslovnih banaka: Addiko Bank d.d,. Erste&Steiermärkische Bank d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., OTP banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Sberbank d.d. i Zagrebačka banka d.d.“, ističu iz APPRRR-a.

Zahtjevi se zaprimaju do 31. prosinca 2020. ili do iskorištenja ukupnog iznosa raspoloživih sredstava.


Tagovi

Vinari Vinogradari Ministarstvo poljoprivrede HBOR Krediti


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.