Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rose prosecco
  • 27.05.2020. 18:00
  • Italija

Odobrena proizvodnja penušavog vina Roze proseko - neki italijanski vinari negoduju

Roze proseko pravi se od glere i pino noara. Udruženje "Vignaioli Indipendenti" smatra da se proglašenjem pino noara kao sorte koja poboljšava penušavo vino, ugrožava identitet autohtone sorte glera.

Foto: Depositphotos/Silberkorn
  • 127
  • 12
  • 0

Italijanske vlasti službeno su odobrile proizvodnju penušavog vina rose prosecco, a očekuje se da će se na policama pojaviti 1. januara 2021. godine. 

Prosecco rosato, kako ga zovu u Italiji, proizvodi se već godinama, a pravila koje uključuje odluka o proizvodnji, zapravo će definisati dosadašnju praksu. Ova odluka dolazi u pravo vreme za konzorcijum Prosecco DOC jer je prodaja ovoga pića poslednjih meseci opala zbog pandemije COVID-19. 

Glera i Pino noar

Tako će proizvođači, da bi dobili oznaku Prosecco DOC Rose, odnosno oznaku kontrolisanog porekla, morati da poštuju pravila, a prvo je da se za njegovu izradu koristi sorta glera i 10 do 15 odsto pino noara. Dozvoljeni prinos za gleru je maksimalno 18 t/ha, a 13,5 t/ha za pino noar. Ovo penušavo vino se proizvodi Charmat metodom, što znači da sazreva u buradima najmanje 60 dana.

Prema procenama Konzorcijuma, ukupna proizvodnja roze proseka biće do 30 miliona boca godišnje. Očekuju da će im povećati tržište za 15 odsto. 

Odluka podređena marketingu?

Ipak, dok se jedni raduju, drugi negoduju. Udruženje "Vignaioli Indipendenti" smatra da se proglašenjem pino noara kao sorte koja poboljšava penušavo vino, ugrožava identitet autohtone sorte glera. Ističu da su ova odluka i njeni propisi podređeni marketingu, a ne valorizaciji te regije i samoga vina. 

Kako napraviti dobro crno vino?

Njihov predlog već godinama je da bi trebalo umesto pino noara istaći neku autohtonu crnu sortu, kao što je Piave Raboso

I izraz roze je na udaru jer ga smatraju generičkim i još jedinim načinom udaljavanja od tradicije i lokalnog identiteta proseka. 

Podsetimo, italijanski proseko je suvo penušavo vino, a ime je dobio po selu u istočnoj Italiji. 


Tagovi

Roze proseko Penušavo vino DOC Pino noar Gler


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta