Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ivica Milan
  • 28.06.2017. 13:30

Od jedne sorte u istoj godini dva vrhunska vina

Danas, u vremenu u kojem je sve više legendi o vrhunskim vinima, Ivica Milan, proizvodi dva vrhunska vina od samo jedne sorte grožđa koju uzgaja.

  • 1.852
  • 145
  • 0

Danas, u vremenu u kojem je sve više legendi o vrhunskim vinima, Ivica Milan, poznat još i kao Žmak, zahvaljujući čvrstom karakteru kojim se iz dana u dan natječe sa samim sobom, ispisuje priču protkanu istinom te u istoj godini proizvodi dva vrhunska vina od samo jedne sorte grožđa koju uzgaja.

Od jedne sorte u istoj godini proizveo dva vrhunska vina pod dvije etikete

Da je tome tako, svjedoči i činjenica koja kazuje da je od pošipa, neokrunjenog kralja bijelih vina Dalmacije, možda i bijelih vina uopće, u ovo vrijeme na tržište izbacio dvije etikete, a sve zbog dobre poljoprivrede prakse u 2016. godini.

Od Kaštela do Slavonije i Amerike

Upravo stoga, baš on, koji za sebe voli reći da je osoba od rada, inovacija i istraživanja zbog čega se i odlučio na bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom, danas osigurava plasman vrhunskog vina na američkom tržištu kako bi istima pokazao vrijednosti blaga u čaši s hrvatskog područja.

Radovi u vinogradu

"Sretan sam što su kvalitetu mog vina prepoznali i Amerikanci s kojima sam dogovorio otkup, a zbog kojih sam od vrhunskog vina napravio i etiketu na engleskom jeziku namijenjenu njihovu tržištu. Prošla se godina pokazala i više nego dobrom, a spoznaja da sam u istoj godini postigao dva vrhunska vina, izaziva toplo oko srca.

Majstore vrhunskih vina, u čemu je tajna?

Na sreću, nije mi bilo teško dobiti dva vrhunska vina jer se dičim postrojenjima poput rashladnih uređaja i kvascima njemačke firme Begerow te raznim dodatcima koji su usput potrebni.

Tajna uspjeha ogleda se u tome što kod muljanja (odvajanja peteljke od bobica i tečne tvari radi bržeg taloženja krute tvari unutar tekućine dodajemo 10g na 100l kalijevog metabisulfita koji omogućava brže taloženje i uništavanje svih stranih organizama koji se mogu naći u ubranom grožđu (poput crva, spužvi, mrava i sl.).

Nakon toga, ubacujemo Begerowe enzime Extro (2g/100L) i enzim Claro u istoj količini u tekućinu pošipa zbog bržeg pred bistrenja. Uz Gesil (35g/100L) kreće rashlađivanje u već hlađenom tanku s početnih 32-36 stupnjeva te dirigirano-ubrzano pada temperatura na potrebnih 11 C.

Pri tome je bitno naglasiti da kada postignemo u roku od 36-40 sati taloženja željenu temperaturu, pristupamo odvajanju bistre tekućine u novi tank gdje podižemo radnu temperaturu fermentacije na potrebnih 14-15 stupnjeva, a potom tekuću krutu stvar bacamo, te samo čistu-bistru tekućinu pošipa stavljamo u obradu", priča sve hvaljeniji vinar, Ivica Milan koji osim američkog tržišta cilja i na tržište Slavonije, konkretno Osijeka, gdje mu je cilj ući u Muzej okusa, kao mjesto gdje leže veličanstvena vina.


Tagovi

Ivica Milan Pošip Vrhunsko vino Pregovori


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.