Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za vino
  • 06.11.2021. 18:00

Očekuje se najniža svjetska proizvodnja vina u povijesti, ali ne i potražnja

U početnim projekcijama za 2021. OIV predviđa svjetsku proizvodnju vina od 250,3 milijuna hektolitara, što je jedna od najnižih razina u povijesti. I dok ona pada, potražnja raste.

Foto: Depositphotos/NewAfrica
  • 330
  • 30
  • 0

Svjetska bi proizvodnja vina ove godine mogla pasti na jednu od najnižih razina u povijesti zbog lošeg vremena u Europi. No, očekuje će se potražnja oporaviti na gotovo istu razinu kao prije pandemije koronavirusa, priopćila je Međunarodna organizacija za vino i vinogradarstvo (OIV). 

U početnim projekcijama za 2021. predvidjeli su globalnu proizvodnju između 247,1 i 253,5 milijuna hektolitara, sa srednjom procjenom na 250,3 milijuna hektolitara.

Ovo bi obilježilo treću uzastopnu godinu ispodprosječne proizvodnje i približilo se razini iz 2017. kada je proizvedeno 248 mil. hl, što je najmanja količina unazad 60 godina.

Od Italije, Francuske i Španjolske, koje opskrbljuju svijet s oko 45 posto vina, u 2021. godini očekuje se da će proizvesti 114,7 milijuna hektolitara ovog pića, što je 22 milijuna hektolitara manje nego prošle godine. Taj pad će u Francuskoj biti 27 posto, Španjolskoj 14, a u Italiji 9 posto.

Glavni razlog smanjene ponude europskog vina je loše vrijeme koje je vladalo diljem kontinenta, ali je najviše pogodilo Francusku, objašnjava OIV. Ta je zemlja u travnju doživjela jake mrazeve, praćene obilnim kišama, grmljavinom i tučom, a vinovu lozu napala je i plijesan.

Predviđeno je da će proizvodnja u Europskoj uniji pasti na 145 mil. hl, što je 13 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Na južnoj hemisferi sve veća proizvodnja

U ovoj godini ona je značajno porasla u zemljama južne hemisfere. OIV procjenjuje da će biti najveća u povijesti i iznositi 59 milijuna hektolitara, što je povećanje od 19 posto u odnosu na lani. Čile i Australija će 2021. proizvoditi 30 posto više vina nego prije godinu dana, a Argentina 16 posto.

Povećana je i proizvodnja vina u SAD-u, za koju se ove godine očekuje 24,1 milijun hektolitara, što je rast za šest posto. Međutim, OIV nije objavio prognozu za Kinu u ovoj godini zbog nedostatka podataka o berbi grožđa, ali je napomenuo da očekuju nastavak pada od 2016. godine.

Globalni trendovi potrošnje bili su ohrabrujući, a podaci iz prvog polugodišta upućuju na oporavak unatoč stalnim poremećajima u turizmu i ugostiteljstvu povezanim s pandemijom Covid-19.

"I dalje očekujemo povećanje globalne potrošnje u usporedbi s 2020. godinom", rekao je Pau Roca, glavni direktor OIV-a ističući da podaci o trgovini u prvom polugodištu pokazuju količine iznad razine od prije pandemije. Dodao je da je prelazak na internetsku prodaju također pomogao vinskoj industriji tijekom krize.

Međutim, očekivani pad kineske potražnje mogao bi ograničiti godišnji porast potrošnje na oko dva posto u usporedbi s padom od tri posto u 2020.


Tagovi

Vino Proizvodnja Globalna prognoza OIV Potražnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić