Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi zakoni u vinarstvu
  • 06.03.2018. 18:00

Nova EU regulacija uvest će red na tržištu vina

Dva nova EU pravila pomoći će pratiti kretanje vinskih proizvoda, potvrditi njihovo podrijetlo i obilježja te osigurati potrebne provjere kako bi se spriječile i rješavale prijevare, a do kraja 2020. planira se potpuni prelazak na e-certifikate.

  • 412
  • 29
  • 0

Dva nova EU pravila pomoći će pratiti kretanje vinskih proizvoda, potvrditi njihovo podrijetlo i obilježja te osigurati potrebne provjere kako bi se spriječile i rješavale prijevare. Ovi će se alati primjenjivati na razini država članica, ali uključuju značajnu prekograničnu suradnju među zemljama, piše Europska komisija.

Takozvani "prateći dokument" jedan je od glavnih alata uvedenih novim propisima koji će osigurati sljedivost vina. Pošiljatelji vina bit će obvezni priložiti prateću dokumentaciju za sve prijevozne operacije, kako za potrebe trošarina, tako i za provjeru njihove usklađenosti s odredbama EU. Ovaj se dokument također može koristiti za potvrđivanje podrijetla, obilježja vina ili sorte vinove loze i njezina statusa zaštićene oznake izvornosti ili zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, ako je primjenjivo.

Registar trebaju voditi svi koji prodaju vino

Nadalje, registar koji bilježi unos i povlačenje svake serije vinskih proizvoda trebaju voditi pojedinci ili tvrtke koje drže vinske proizvode za komercijalne svrhe. Taj registar također mora sadržavati vrstu proizvedenih vina i podatke o različitim dijelovima procesa proizvodnje vina.

Takozvani "prateći dokument" jedan je od glavnih alata uvedenih novim propisima koji će osigurati sljedivost vina. 

Još jedna važna novost uključena u propisima je uvođenje potvrde o izvozu vina. Ovo je višenamjenski certifikat koji se može koristiti kao potvrda o podrijetlu, zdravstvenom stanju i autentičnosti. Također će se koristiti, na primjer, za dijeljenje specifičnih informacija o vinu, kao što je registracija kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, njegove godine berbe ili sorta vinove loze. Također će uključivati i referencu na prateći dokument vina.

Do kraja 2020. potpuno prebacivanje na e-certifikate

Pomak prema e-certifikatima propisan je i odredbama, s ciljem prestanka pisanja ovih postupaka na papiru i potpuno prebacivanjem u elektroničke sustave do kraja 2020. godine. To vrijedi za "prateći dokument" i izvozni certifikat za sve države članice.

Ovi propisi poboljšavaju jasnoću i usklađenost postojećeg zakonodavstva i okupljaju u jednom zakonodavnom paketu pravila o registru vinograda, pratećim dokumentima, potvrdama o uvozu, evidencijama koje čuvaju operatori, deklaracije o proizvodnji i zalihama, kao i odobrenja za sadnju vinove loze.

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com


Tagovi

Zakon Vinarstvo Vino Izvoz Prateći dokument Deklaracija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]