Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 22.05.2019. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Nitko nema vrstu potpore kao vinogradari i vinari iz Vinske omotnice, iskoristite to!

Bili smo na radionici predstavljanja Nacionalnog programa pomoći sektoru vina. Nitko nema takvu vrstu potpore kakvu imaju vinogradari i vinari iz Vinske omotnice, čulo se na radionici. Što vam je sve na raspolaganju?

Foto: Pixabay/cocoparisienne
  • 1.137
  • 103
  • 0

Kod prijave na natječaj za Nacionalni program pomoći sektoru vina za 2019-2023. treba navesti trenutnu situaciju u vinogradu, od berbe do tretmana herbicidima da bi svi iskazani troškovi bili prihvatljivi, kazala je u utorak voditeljica Službe kontrole na terenu Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Lucija  Babić Kovačević na radionici o korištenju nove Vinske omotnice u Zagrebu.

Dodala je da je nedavno objavljen natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina koji ima za cilj povećanje konkurentnosti hrvatskih vinara kroz prilagodbu postojećih vinograda novim tehnikama upravljanja vinogradom i zamjenu sortimenta s visoko kvalitetnim sortama s naglaskom na autohtone sorte te premještanje vinograda na nagibe koji daju bolju kvalitetu grožđa. Pozvala je sve vinare da se jave u Agenciju, radi otklanjanja svih mogućih nesporazuma oko sadašnjih, ali i budućih natječaja, kao što je onaj o konverziji vinograda, koji će biti raspisan do kraja godine.

Nema mjesta sivoj ekonomiji  

Razina potpore za restrukturiranje vinarije iznosi do 75 posto od ukupno prihvatljivih troškova za aktivnosti dokumentirane računima, u ukupnom iznosu, te za troškove doprinosa u naravi. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi milijun eura. Broj projekata odobrenih pojedinom korisniku u istoj godini nije ograničen, međutim u okviru jedne financijske godine. Projekt se maksimalno može produžiti na dvije godine, ali uz uvjet da je započet. No, ne može se istom korisniku odobriti potpora u iznosu većem od 750.000 eura, uključujući i nadoknadu gubitka dohotka.

Objavljen natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda

Kako se čulo, doprinosi u naravi, uz obvezan dnevnik rada za vinogradara/vinara, potrebno je voditi i za sate rada strojeva i opreme, a istu je potrebno i fotografirati i dokumentirati, što je dosad bila jedna od češćih pogrešaka korisnika. Babić Kovčević je istaknula da to sukladno mjeri znači 40 sati rada po hektaru, odnosno 25 kuna naknade za rad u vinogradu, što znači maksimalni trošak od tisuću kuna.   

Korisnici mogu ostvariti i naknadu za gubitak dohotka (u obliku financijske naknade ili prava na koegzistenciju, odnosno istovremeno postojanje starih i novih vinograda). No, nema paralelne financijske naknade za krčenje starih vinograda, najmanje deset godina, i korištenja istih u iduće tri godine. Dakle, nema mjesta sivoj ekonomiju u Vinskoj omotnici, već je nužan vlastiti rad kad je riječ o fizičkom radu u vinogradu te nisu prihvatljive, na natječaju, takve usluge susjeda, prijatelja ili rodbine, što je kod nas tradicija.    

Rekonstrukcija vinskog podruma, a ne žbukanje        

"U posljednje četiri godine objavljeno je sedam natječaja za mjeru restrukturiranje. Odobren je 71 projekt u ukupnom iznosu potpore od 59, 5 milijuna kuna, a isplaćena su 34 projekta u iznosu od 33,8 milijuna kuna. Boljoj iskoristivosti Vinske omotnice u iduće četiri godine, kad vinarima stoji na raspolaganju 63 milijuna kuna godišnje, trebalo bi doprinjeti širenje područja njihove aktivnosti i brža isplata, nakon kontrole na terenu. Slanjem ispisa iz knjigovodstva vinarije u Agenciju, taj se postupak još može i ubrzati, kazala je Babić Kovačević.

Voditeljica Službe za ulaganje u vinarije Kristina Bingula kazala je da je ovaj program 100 posto financiran sredstvima EU, koji ima za cilj povećanje domaće proizvodnje vina, posebno ekoloških vina. Novost  je u odnosu na ranije razdoblje, mogućnost kupnje vinarije, prenamjena zemljišta, uređenje okoliša i parkirališta te prilaznih puteva u vinarije.

Međutim, u raspravi su upravo prilazni putevi u vinarije, posebno oni koji se nalaze na privatnoj zemlji, bili kamen smutnje što se tiče prihvatljivih troškova. Uz to, istaknut je imovinski problem u nesređenoj gruntovnici u Dalmaciji, ali u određivanju proizvođačkih cijena vina, koje određuju sami vinari, a što će se kontrolirati na terenu. No, 'graševina neće moći biti skuplja od dingača s Pelješca' , tvrde nadležni iz Agencije.     

Nadalje, treba voditi računa da se ide u rekonstrukciju vinskog podruma, a ne njegovu adaptaciju. Dakle, žbukanje zidova u podrumu, nije prihatljiv trošak, kao ni stajski gnoj iz vlastitog uzgoja, usluge konzultanata, PDV  i niz drugih stvari.

Vinari traže referentne cijene  

EU konzultant Robert Ravenščak kazao je da nitko nema takvu vrstu potpore kakvu imaju vinogradari i vinari iz Vinske omotnice, jer posla imaju svi od dobavljača opreme za vinograde i proizvođača strojeva do njih samih, kojima četiri mjere iz Nacionalnog programa, pokrivaju baš sve. No, vinogradari traže referentne cijene u Vinskoj omotnici, bilo da se radi o izgradnji ili opremanju vinarija, jer je zbog probijanja troškovnika, bilo je i odustajanja od projekata. Međutim, Agencija ne želi odrediti referentne cijene zbog štimanja cijena na tržištu, a na natječaju prolazi ona najpovoljnija.

Posjetite radionice: predstavljanje Nacionalnog programa pomoći sektoru vina

Ivona Beatović predstavila je mjeru promidžbe na tržištima trećih  zemalja i mjeru informiranja u državama članicama. Maksimalni iznos potpore je za promidžbu vina 250.000 eura, a za informiranje 100.000 eura.  Dakle, prihvatljiv trošaka je dolazak stranog vinskog stručnjaka ili radionica na kojoj će se promovirati  domaća vina kao i izrada letaka, ali i oni moraju biti primjereno označeni, inače ništa od povrata investicije.


Tagovi

Vinska omotnica Radionica Vino Vinari


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.