Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 07.08.2015. 16:30

Neki će u berbu već za dva tjedna!

Vinogradari su u jedno sigurni. Berba će ove godine početi ranije, a urod će biti puno bolji nego prošle godine.

Foto: fontaineg
  • 625
  • 92
  • 0

Za razliku od prošle godine, koju vinogradari neće pamtiti po dobrom urodu, jer vlaga i štetnici su napravili svoje, ovogodišnja berba trebala bi biti puno bolja. Iako ne i zadovoljavajuća. Jer, na mnogim vinorodnim područjima naše zemlje, ističe Tomislav Božićević iz Savjetodavne službe, visoke temperature traju već četvrti tjedan zaredom, pa su se na dijelovima grozdova, koji su izloženi direktnom suncu, pojavile ožegotine, posebno na nekim bijelim sortama vinove loze, kao što su rajnski rizling i graševina.

Ožegotine od sunca i štete od grožđanih moljaca

"Osim toga, u nekim su vinogradima zabilježene i manje štete od grožđanih moljaca, dok se na nekima posljednih dana pojavljuje i pepelnica. Ulazne rupice od moljaca na bobicama kao i puknuće pokožice bobice zbog pepelnice, za svoj ulazak koriste patogeni sive plijesni (botrytis cinerea). Ako se k tomu doda i mogućnost jačih lokalnih pljuskova koji se očekuju u drugoj polovici kolovoza, radi dugotrajne suše zbog koje bobice grožđa još nisu dostigle potrebni obujam, nove značajnije oborine svakako bi trebale utjecati na njihov rast, ali i uzrokovati napad sive plijesni", ističe Božičević. Sve u svemu, vinogradari nisu nezadovoljni.

Ova će godina biti neusporedivo bolja od prošle

Poznati baranjski vinogradar i vinar Damir Josić iz Zmajevca, zadovoljan je stanjem nasada. "Vinogradi su nam zdravi, grožđe odlično kao i cjelokupni urod. Smatram da ove dugotrajne visoke temperature bez kiše, ne bi trebale napraviti veće štete. Naravno, do berbe se može još svašta očekivati, ali ipak sam optimističan", kaže Josić.

U Iločkom vinogorju situacija je slična. Inženjer fitofarmacije Ivan Najmarević koji u Poljoprivrednoj zadruzi Trs brine o zaštiti 55 hektara vinograda smještenih na padinama Fruške gore, također kaže kako je ova godina obećavajuća.

"Premda je zbog problematične prošle godine bio visok infektivni potencijal u vinogradima, uspješno smo u lipnju proveli zaštitu od pepelnice. Urod je obilan i zdrav, a s obzirom na vremenske prilike, berba prvih sorti, primjerice, chardonaya, mogla bi početi za dva tjedna", ističe Najmarević.

Zajedničkom strategijom protiv sivih grožđanih moljaca

Također upozorava kako poprilične štete u vinogradima čini sivi grožđani moljac te da bi njegovo suzbijanje bilo mnogo učinkovitije kada bi se donosila zajednička strategija suzbijanja toga štetnika na određenom području. Zadovoljni su i u Belju.

"S obzirom na vremenske prilike od početka ove godine, očekujemo grožđe odlične kvalitete, s većine naših vinogradarskih pozicija. Četiri tjedna izuzetno visokih temperatura nisu ostavila značajnijeg traga na grožđu, a visoke temperature nisu naštetile proizvodnji, u prvome redu zbog akumulirane vlage u tlu iz prošlih kišnih razdoblja.Ova godina je tipično kontinentalna, s većim brojem sunčanih dana i ravnomjernim oborinama, pa očekujemo urod u skladu s planiranim. Veliki broj sunčanih dana utjecat će na početak berbe, pa pretpostavljamo da ćemo u berbu početkom rujna", poručuju iz tvrtke.

Eventualna tretiranja obavite što prije - berba je na vratima

Stručnjaci Savjetodavne službe preporučuju preventivno tretiranje srednje kasnih i kasnih vinskih sorti i to pripravcima Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Botril 300, Cantus ili Pyrus 400 EC. Kod prva dva navedena pripravka karenca je 21 dan, a kod ostalih 28 dana.

"Budući da se berba očekuje nešto ranije od višegodišnjeg prosjeka, nemojte odgađati ovo prskanje zbog mogućih problema u fermentaciji. Budući da se toplo odnosno vruće vrijeme očekuje još najmanje dva tjedna, moguće je da na pojedinim vinogradima s manjkom vodnog kapaciteta, uskoro postanu vidljive štete od dugotrajne suše. Stoga, u zoni korijena loze, možete primjeniti neki od biostimulatora na bazi aminokislina, primjerice Drin, Megafol ili Polyamin", zaključuje Tomislav Božićević.

Sve preporučene pripravke primijenite sukladno uputama proizvođača, rano ujutro ili kasno navečer, kada pčele više ne lete. Praznu ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Akcija sakupljanja ambalaže

Budući da se približavaju rokovi berbe ranijih sorti, važno je voditi brigu o karenci odnosno najmanjem broju dana, koji mora proći od zadnje primjene sredstva za zaštitu bilja, do početka berbe plodova. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi. Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja održavaju se na području Vukovarsko-srijemske županije, prema slijedećem rasporedu:

  • 07.08.2015. na prostoru kod sportske dvorane - Ivankovo, Bošnjaci 12, Ivankovo od 08.30 - 12.00 sati,
  • 10.08.2015. kod Trgovačkog obrta Tina, I.G. Kovačića 106, Ilok od 09.00 - 13.30 sati,
  • 12.08.2015. kod Agro Tovarnika Vl. Ivana Burika 34, Tovarnik od 08.30 - 11.00 sati,
  • 14.08.2015. kod Poljoprivredne zadruge Napredak, Strossmayerova b.b., Babina Greda od 09.00 - 11.00 sati, kod Poljoprivredne zadruge Napredak, Velika Cerna 147, Cerna od 12.00 - 14.00 sati,
  • 17.08.2015. Drenovci - prostor stočnog sajma, Ul. Vladimira Nazora, Drenovci od 08.00 - 12:00 sati,
  • 19.08.2015. kod tvrtke Ruris d.o.o. Strosmajerova 61, Bošnjaci od 09.00 - 10.30 sati i kod Poljoprivredne zadruge Napredak, V.Nazora 8, Bošnjaci od 11.00 - 13.00 sati.

Detalje o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

Foto: fontaineg974


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinogradari Ovogodišnja berba Tomislav Božićević Savjetodavna služba Visoke temeperature Grozdovi Ožegotine Bijele sorte Vinova loza Grožđani moljci Pepelnica Siva plijesan Bobice Damir Josić Zmajevci Zdrav urod Iločko vinogorje Ivan Najm


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]