Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obiteljski podrum Zajec
  • 30.09.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Zmajevac

Ne pakiraju kovčege za Njemačku nego iz nje: u vinu pronašli egzistenciju, a u Zmajevcu dom

Na hektar i pol godišnje proizvedu između 5.000 i 10.000 litara. Kako nam pojašnjava sugovornik prodaju isključivo na kućnome pragu svojim gostima.

Foto: Lucija Bencarić
  • 460
  • 30
  • 0

Kontra svega, baš tako bi mogli započeti ovu inspirativnu priču.

Danas kada ljudi svakodnevno emigriraju u Njemačku, lijepo je čuti da ima i onih koji se vraćaju u Lijepu našu. K tome, dolaze radi poljoprivrede i seoskog života. 

Upravo to napravila je obitelj Zajec, a u vinu, vinogradima te mjestu Zmajevac pronašla izvor egzistencije.

"Kupili smo i obnovili zapušteni gator i otvorili OPG čija je vlasnica moja supruga Klara rodom iz Zmajevca. Njezina želja je oduvijek bila vratiti se u svoje mjesto i započeti proizvodnju vina“, prepričava nam o motivima ovog poslovnog pothvata Danijel Zajec kojega smo susreli na 15. Vinskom Bor Maratonu.

Malo po malo stvaraju fundament

Inače, obiteljski podrum smješten je u zmajevačkom katoličkom surduku. Nekoliko je metara udaljen od restorana vinarije Josić, a na ulazu u gator nalazi se zanimljiv prometni znak koji posjetitelje upozorava što ih očekuje u podrumu.

"Započeli smo prije nekih šest godina. Prvo smo kupovali vina od drugih i prodavali ih gostima. Kada smo shvatili da to ide odlučili smo samo kupovati grožđe i sami proizvoditi vino. A sada par godina kasnije imamo i svoj vinograd“, kaže Danijel. 

Godišnje proizvedu između 5.000 i 10.000 litara vina 

Na hektar i pol godišnje proizvedu između 5.000 i 10.000 litara. Kako nam pojašnjava sugovornik prodaju isključivo na kućnome pragu svojim gostima.

"Trenutno imamo graševinu, frankovku, cabernet sauvignon, traminac, pinot crni, cabernet franc, chardonnay i pravimo kupaže“, nabraja Zajec. 

Berba im je gotova, a budući da imaju mladi nasad, tuča im toliko i nije naštetila, no brojni vinogradari su ostali čak i bez 70% uroda ove godine.

U ponudi i ruralna kuća za odmor

Ono što nas je posebno oduševilo je činjenica da je njihova kćer, sada 23-godišnja Dahlia, koja se inače rodila u Njemačkoj, odlučila prije tri godine spakirati kovčege i nastaviti svoj život u našim krajevima.

Zmajevačkim surducima 'trčalo' preko 1.500 'maratonaca' - sport u kojemu je cilj biti zadnji

"Svi odavde bježe, a ona je odlučila doći i pokušati, pa sada i vodi cijelu vinariju dok smo mi u Njemačkoj. Dahlia je tu vidjela svoju priliku da si ostvari san i evo kupila je i kuću“, naglašava Danijel.

Osim samih vina, ova obitelj nudi i mogućnost smještaja u ruralnoj kući s četiri sobe. 

"Nemamo ugostiteljsku ponudu, baziramo se samo na smještaju, ali ako naš gost nešto zaželi napravimo bez problema. Puno puta smo kuhali i čobanac, fiš, razne gulaše. Pogotovo ako je neka grupa onda bude i fešta“, otkriva sugovornik.

Glavni partijaneri i svi ih znaju

Podrum Zajec poznat je i po zabavama koje se ovdje organiziraju povodom Vinceške, Gator festa, Martinja, a kako i sam Danijel kaže svake godina nakon maratona after party je kod njih pa će tako biti i ove. Kada završi službeni dio programa svi (uključujući i ostale vinare) se sliju u gator Zaječevih, a fešta uz tamburaše potraje do zore.

"Kako bi se reklo, kod nas se trči počasni krug. Svi nas znaju, glavni smo zabavljači“, priznaje uz smijeh.

A nezaobilazno pitanje bilo je i ono za pandemiju. Ova nepredvidljiva situacija zatekla je i njih, a narudžbe za smještaj otkazali su svi do kraja svibnja. No, nisu odustali i to vrijeme iskoristili za dobru promidžbu svojega OPG-a.

"Svakako mislimo dalje širiti proizvodnju. Jedva čekam da se u potpunosti vratimo ovdje i nastavimo razvijati turističku dimenziju naše obiteljske vinske priče“, zaključuje Danijel.


Fotoprilog


Tagovi

Podrumi Zajec Vino Vinogradarstvo Ruralna kuća Seoski turizam


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]