Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza vina
  • 29.01.2020. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Sremski Karlovci

Najsavremenija vinska laboratorija za brzu "krvnu sliku" vina

Na inicijativu samih vinogradara i uz podršku Vlade Vojvodine nabavljen je aparat za brzu analizu šire, vina i vina u fermentaciji dostupan fakultetu, ali i svim zainteresovanima.

Foto: Biljana Krupinski
  • 667
  • 44
  • 0

U laboratoriji Oglednog dobra za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koje je smešteno u Sremskim Karlovcima nalazi se novi analizator i najsavremenija oprema koje brzo i pouzdano daju informacije zlata vredne.

Sa malo potrošenog novca, u najkraćem roku, dobijaju se značajni rezultati koji su vinogradarima i vinarima neophodni za dalji napredak i unapređenje kvaliteta vina. Vinari i vinogradari više ne moraju da se oslanjaju na iskustvo, sreću i dobru godinu jer u ključnim fazama mogu uticati na kvalitet vina zahvaljujući informacijama koje analizom dobijaju.

Za dve berbe koliko je aparat u funkciji obavljeno je više hiljada detaljnih analiza koje su uticale na dalje poteze vinara širom Srbije i pravljenje kvalitetnijeg vina.

Šta treba znati pre podizanja vinograda

Laboratorija među vinogradima

Do Laboratorije Oglednog dobra za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koje je smešteno u čuvenom kulturno-istorijskom i vinarskom kraju Sremskih Karlovaca stižete ulicom Karlovačkih đaka koja polazi iz centra opštine i proteže se gotovo kilometar prema periferiji. Na broju 35 stoji tabla koja označava da ste na pravom mestu. Zgrada u kojoj je laboratorija smeštena ograđena je stilizovanom zelenom tarabom, a levo i desno kuda pogled seže, prostiru se ogledni vinogradi Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Savremeni aparat za analizu vina "FOSS WINE SCAN S02", je nabavljen zahvaljujući pomoći Vlade Vojvodine u maju 2018., a koštao je više od 15 miliona dinara. Enolozi su se navikli da ga koriste u svakodnevnom radu kako za potrebe obrazovne visokoškolske ustanove tako i za sve zainteresovane.

"Zaista olakšava rad vinogradarima i vinarima, ne samo sa Fruške gore, nego i cele Srbije. Od koristi je i nama koji ovde imamo veliki broj sorti. Sam momenat berbe koji je izuzetno bitan u procesu proizvodnje vina i vinogradarskom poslu je olakšan, jer nam pomaže da sve uradimo mnogo preciznije, tačnije i da sa pravim podacima uđemo u vinifikaciju tokom kasnije berbe," priča enolog Siniša Ostojić Oglednog dobra za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kome je, osim ostalog, analiza vina deo svakodnevnog posla.

Šira određuje kvalitet

Kako nam Ostojić priča, najinteresantnija je analiza šire jer se tada dobijaju svi podaci koji su potrebni u narednom periodu, poput procenta šećera.

Šećere razdvaja na: glukozu i fruktozu, tako da posle možete planirati i birati vrstu kvasca, ako grožđe baš i nije najbolje zrelo. Prilikom analize dobijate i procenat kiselina i to raščlanjene na: vinsku, limunsku, jabučnu, mlečnu, pH vrednost i što je najvažnije, hraniva ili taj lako pristupačni azot za kvasce.

Povratak seduše

Kako izgleda analiza na najsavremenijem aparatu?!

Za godinu dana urađeno je čak 7.000 analiza.

"Osim naših mikrovinifikacija kojih može da bude na stotine, stižu nam uzorci i iz ostatka Srbije. Svi vinari su dobro prihvatili novi postupak i srećni su što mogu brzo i jeftino da dođu do neophodnih podataka," nastavlja priču Ostojić, dok u malu posudu sipa vino iz jedne plastične, litarske flaše, pripremajući se da nam i praktično pokaže kako izgleda analiza na najsavremenijem aparatu koji je nešto veći od štampača.

Cevčicu iz aparata stavlja u posudu sa vinom i na računaru zadaje komande. Za svega minut-dva stižu podaci koje štampa i pregleda.

"Drastično su ubrzane analize. Čak stotinu puta," oduševljeno nastavlja Ostojić. Samo za jedan parametar, poput sumpor-dioksida, klasičnom metodom, vam treba nekih 40-ak minuta. Na ovom aparatu potrebno je svega minut i po i dobijate nekih dvadesetak parametara. Za jednu analizu trebao nam je čitav dan, a sada se sve završava za minut i po. Odmah dobijate podatke i sa njima bolje planirate sutrašnji dan, jer u berbi je važan svaki trenutak.

Fruskogorska vina sve kvalitetnija

Prema Ostojićevim rečima, vina su poslednjih godina sve kvalitetnija zahvaljujući i tome što se vinari više edukuju i koriste stečena znanje, ništa ne prepuštaju slučaju. "Ulažu više u opremu, podrume, rade više u vinogradima, primenjuju savremena dostignuća. Sad imamo i ovaj aparat koji uveliko olakšava sve," zaključuje Ostojić.

Cena analize vina je 1.200 dinara.


Tagovi

Analizator Vino Vonogradarstvo Analiza vina Analiza šire Procenat kiseline Siniša Ostojić Sremski Karlovci


Autorka

Biljana Krupinski

Više [+]

Biljana Krupinski je dugogodišnji novinar.