Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Terra Madre
  • 06.05.2016. 09:30

Najmlađe vinogorje u Hrvatskoj na eko način!

Vinograde na položaju Komarna karakteriziraju idealni vinogradarski uvjeti, počevši od blizine mora do klime. Upravo taj podatak je dokaz da tu nastaju i idealna vina. Tome idu u prilog da su vina Terra Madre vinara Marka Dominikovića redovito pohvaljena i nagrađena.

  • 3.291
  • 552
  • 0

Vinograde na položaju Komarna karakteriziraju idealni vinogradarski uvjeti, počevši od od blizine mora do klime. Upravo taj podatak je dokaz da tu nastaju i idealna vina. Tome ide u prilog da su vina Terra Madre vinara Marka Dominikovića redovito pohvaljena i nagrađena.

"Naša priča počinje 2007. godine kada Republika Hrvatska daje u najam teritorij Hrvatskih šuma da se stvara poljoprivredno zemljište i gdje se počinje s pripremom terena koja je trajala dvije godine sve do 2009./2010. kada počinjemo sa sadnjom", priča vinar Marko Dominiković.

Vino koje osvaja nagrade u pije se s guštom

Novo i najmlađe vinogorje

Na našem vinogradu najzastupljeniji je Plavac Mali. Prva komercijalna berba je bila 2011. godine i to vino je 2014. godine osvojilo prvo mjesto na natjecanju na festivalu DubrovnikFestiwine.

"Mi smo novi, ovo je najmlađe vinogorje Komarna u Hrvatskoj. Dobro je biti najmlađi, ali i najteže. Velika su ulaganja, ali su svi naši vinogradi u ekološkoj proizvodnji i sad smo u fazi izgradnje vinarije. Također, dobili smo 50% sredstava iz Europske unije.

Najzastupljenija su vina Plavac Mali, Pošip i Plavac Mali Rose. Od Plavca Malog 2012. berba nudi se vrhunsko crno vino 13,5% alkohola s ovogodišnjom osvojenom zlatnom medaljom za kvalitetu proizvoda. Također je gušt popiti čašu Pošipa iz 2015., kvalitetno suho vino sa 12, 5 % alkohola, ili vina Plavac Mali Rose 2015. sa 13% alkohola."

Tko god je probao vino sa vinogorja Komarna je prezadovoljan, što se vidi i po nagradama koje osvajaju i po izlazu na tržište.

Eko certifikat kao prednost

"Eko certifikat još nije zastupljen, ali gdje se god naše vino na tržištu drugih europskih zemalja ili Trećeg svijeta pojavilo ljudi su prezadovoljni s ekološkim vinima i oni to više priznaju. Mislim da je to jedna velika prednost s kojom mi možemo parirati s drugim vinima", istaknuo je vinar Marko Dominiković.

Osnovna djelatnost njihove tvrtke je maloprodaja i veleprodaja poljoprivrednih strojeva, mehanizacije, zaštitnih sredstava.

Nagrade i dobre kapljice kao dokaz uspješnosti!

Marko je vlasnik tvrtke sa dva svoja prijatelja, a njihovi očevi imaju drugu tvrtku koja je to sve započela. Oni su se sa vinima odvojili od te tvrtke te sada funkcioniraju kao sestrinska tvrtka. Njihovi očevi su sve i započeli davne 1992. godine, danas funkcioniraju dobro i nadaju se da će njih trojica nastaviti dalje.

"Otac mi je podrška i u životu, i u obitelji i u poslu. On iza sebe ima dvadeset i nekoliko godina radnog iskustva u toj branši uz ono što su radili i mislim da će nam to mnogo pomoći, a mi ćemo se truditi da radimo najbolje što možemo i njihove godine truda sačuvamo i održimo", dodao je vinar Marko Dominiković.


Tagovi

Marko Dominikovic Plavac Mali Posip Plavac Mali Rose Komarna Europske unije


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!