Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ivica Milan
  • 14.05.2018. 15:00

Najbolje treba ostati nama! Ivica Milan unatoč ponudi Francuza šampionski Pošip plasira na hrvatsko tržište

Unatoč brojnim ponudama, ove smo godine s pobjedničkim vinom odlučili ostati na našem hrvatskom tržištu jer smatramo da je grijeh da najveća kvaliteta ne ostane u našoj domovini gdje je i proizvedena, objašnjava Ivica Milan.

Foto: arhiva Ivice Milana
  • 1.771
  • 227
  • 0

Promicanje domaćih vina i kulture ispijanja istih, poziv su domaćem stanovništvu, ali i turistima da se uključe u očuvanje i poticanje proizvodnje istih. Tome je, zasigurno, potpomogla i revija “Vina od davnina” na kojoj su u travnju ocijenjena vina hrvatskih autohtonih sorata gdje je Pošip Ivice Milana iz Kaštela osvojio prvo mjesto u bijelim sortama.

Ono što je najbolje treba ostati na našem tržištu

Ključna značajka tog šampionskog pošipa ogleda se u 5,3% kiselina, 13,4% alkohola te odležavanju u inox u bačvama u razdoblju od 13.08.2017. kada je bila i berba pa sve do travnja 2018. kada je bilo i natjecanje. Srećom, s bolestima i štetnicima tijekom 2017. Milan nije imao problema jer je godina, tvrdi, bila sušna, što znači da je zabilježen deficit padalina koje bi pogodovale razvoju i širenju bolesti. Utoliko je jasno i zašto je šampionsku etiketu Milan označio samo s hrvatskim jezikom. Htio je, naime, da ono što je najbolje, napokon, ostane na najboljem području, našem tržištu.

Vino koje je jednom pobjednik, uvijek je pobjednik, kaže Ivica Milan

Prestiž i simbolika mojih vinograda koji broje 2.708 trsova na kojima smo za vrijeme berbe u 2017. godini ostvarili prinos od 5,5 tona statusno su posebni jer moja vina ispijaju pravi znalci.  Da nije toga, ostali bismo prikraćeni za goste koji obogaćuju našu kulturu, baštinu, tradiciju i vinograde. S druge strane, kada govorimo o samom pretakanju grožđa u vino, nužno je istaknuti da od 1 kg grožđa dobijemo butelju od 0,6 l vina.

Unatoč brojnim ponudama, ove smo godine s pobjedničkim vinom odlučili ostati na našem hrvatskom tržištu jer smatramo da je grijeh da najveća kvaliteta ne ostane u našoj domovini gdje je i proizvedena”, objašnjava Ivica Milan kojemu su za vrijeme berbe pomogli obitelj i prijatelji bez kojih ista ne bi bila ni približno uspješna.

I Francuzi uživaju u pobjedničkom vinu Ivice Milana

Na temelju rezultata, Milan se nada da će turisti dolaziti u njegov kraj kušati domaću kapljicu zlata u čaši te tako kroz razna osjetila doživjeti i proživjeti priču o onome što ne mogu doživjeti u svojim krajevima, a to su mir, tradicija, elegancija i pjesma pod obroncima obasjanim sunčevim zrakama u Dalmaciji. Njegovo šampionsko vino do sada je kušalo mnoštvo raznih turista od kojih osobito izdvaja Francuze koji ga žele plasirati na njihovo tržište. No, unatoč tome, Ivica se nada samo jednom, a to je da će njegovo vino doprinijeti razvoju vinske priče naše Hrvatske.

“Za nas kao obitelj prvo mjesto u ovom natjecanju znači budućnost jer ćemo upravo u budućnosti kao prvi pobjednici doprinijeti očuvanju autohtonih sorti i vinske priče naših Kaštela koje svi mi ponaosob moramo i hoćemo promovirati.”, dodaje Ivica Milan koji bi svoje šampionsko vino sljubio s laganim jelima kao što su ribe, školjke i rakovi, a da ga je shvatiti za ozbiljno, dokazuje i prošlogodišnja vinska priča koja je ove godine okrunjena diplomom kojom su odlikovana samo najbolja hrvatska vina.

Kao prvi pobjednici doprinijet ćemo očuvanju autohtonih sorti i vinske priče naših Kaštela, kaže Ivica

“Četiri bijela vina od četiri proizvođača vina iz priobalne Hrvatske dobila su jednaki broj bodova na ocjenjivanju zbog čega se stručni žiri na čelu s prof. Edijem Maletićem morao odlučiti za samo jedno pobjedničko vino. Čast mi je što su, iako je bilo gusto, izabrali moj Pošip kojeg smatram predstavnikom bijelih vina naše Dalmacije. Za vrijeme uručivanja diplome osjećao sam se kao da sam na nebu među anđelima iz vinskih podruma. Osjećaj je bio neprocjenjiv i drago mi je što je pobijedilo najbolje vino“, dodaje Ivica koji smatra da je vino koje je jednom pobjednik – uvijek pobjednik.


Tagovi

Ivica Milan Pošip Hrvatska Domaći vinari


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce