Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarstvo
  • 26.07.2010.

"Nadinska rana" vino ekološkog uzgoja

I "Nadinska rana" Željka Vrsaljka označena kao vrhunsko vino

  • 2.127
  • 97
  • 0

Izuzetno sam zadovoljan što sam proizveo vrhunsko vino koje je rezultat višegodišnjeg rada i truda. Kada čovjek svojim vlastitim snagama stvori jedno takvo vino velika je radost. Ovom kategorizacijom vidi se veliki napredak u vinarstvu i vinogradarstvu zadarskog područja. Prošle godine oznaku vrhunsko za svoje vino dobio je Šime Škaulj, za Cabarnet Sauvignon, a do sada je najmanje 15 registriranih kvalitetnih vina s našega područja. I ubuduće će iz naše županije dolaziti sve više kvalitetnih i vrhunskih vina, rekao nam je Željko Vrsaljko čije je vino "Nadinska rana" rješenjem Hrvatskog zavoda za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo dobilo oznaku vrhunskog vina. Vino je iz ekološkog uzgoja, što daje dodatnu vrijednost ovom priznanju.

Vrsaljko se vinogradarstvom bavi deset, a vinarstvom pet godina. Ima vinograd od oko 16.000 trsova, na površini od oko 4 hektara. Najveći dio vinograda od 12.000 panja se nalazi na Nadinskom blatu, a ostali dio od 4.000 panja se nalazi uz obiteljsku kuću u Nadinu.

Vrsaljko i njegovi sumještani su nakon Domovinskog rata od Ministarstva poljoprivrede dobili zemlju na kojoj su bili stari vinogradi u koncesiju na 25 godina. Obnovili su dobar dio tih vinograda i podigli još novih nasada.

- Znao sam da neće biti jednostavno, prošao sam mukotrpan put koji traži velika ulaganja u tehniku, uložio sam vlastita sredstva i izdržali smo. Novi izazov koji sam si postavio bio je da počnem s proizvodnjom vina, trebalo je stvoriti uvjete i za kvalitetnim bavljenjem vinarstvom. I sada, nakon četiri godine strpljenja i upornosti rezultati su tu, kaže Vrsaljko.

"Nadinska rana" kupaža je syraha i merlota. Ove godine na tržište Željko će plasirati i Cuvee, koje nosi oznaku kvalitetnog vina. Cuvee je kupaža syraha, merlota i grenacha. Spomenuta vina sada su u prijelaznoj fazi, a od devetog mjeseca ove godine će biti potpuno ekološko.

Vrsaljko je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin. Udruga djeluje tri godine i ima 60 članova. Zadarska županija je među vodećima u RH po površinama pod vinogradima s 1.570 ha. U Nadinu ima više od 400 ha vinograda, a od toga se oko 60 hektara vinove loze ekološki uzgaja i to je najveće područje s ekoproizvodnjom loze u cijeloj Hrvatskoj. Kao privremeno rješenje sjedište im je u Osnovnoj školi Nadin.

- Očekujemo novi prostor, mjesni Odbor Nadina bi trebao riješiti naš privremeni smještaj trajnim, nadamo se uskoro. Očekujemo i da nam se pridruže novi članovi, dobrodošli su svi vinogradari, vinari i poljoprivrednici koji žele steći nova znanja, kaže Željko.

Zadaci članova očituju se u organiziranju seminara i događanja na području vinarstva i vinogradarstva te rješavanju tekućih problema. Rade i na plasmanu svojih vina u restoranima, konobama i vinotekama Zadarske županije.

- Na dobrom smo putu u proizvodnji grožđa i vina. Trebamo nastaviti s usvajanjem novih znanja i ulaganjem jednakog rada kao do sada tako da novi uspjesi neće izostati. S ponosom predstavljam našu Udrugu. Zahvalni smo Zvonimiru Vlatkoviću, agronomu iz HZPSS-a, koji nam je mnogo pomogao svojim stručnim znanjem kao i ostalim stručnjacima specijalnosti poljoprivreda, zaključuje Vrsaljko.

Vina s ekološkom markicom

Vrsaljkov cilj je da zadrži kontinuitet u proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih vina. Dogodine će u ponudi imati merlot, syrah i Cabarnet Sauvignon kao sortna vina. Kao i "Nadinska rana" i Cuvee i ta vina će imati ekološku markicu.

- Baviti se ekološkom proizvodnjom za mene je jedno posebno iskustvo. Raduje me činjenica da na tržištu mogu ponuditi zdravi i kvalitetan proizvod. Ovakvim načinom proizvodnje čuvamo okoliš. Proizvodi s ekološkim certifikatom u Europskoj uniji su vrlo cijenjeni, jer manjak je istih. Stoga našu šansu za lakšim plasiranjem na tržište vidim ulaskom u Europsku uniju.

Autor: Maja Marinović


Izvori

Zadarski list


Tagovi

Vinogradarstvo Vinarstvo Vino Ekološki uzgoj Certifikat