Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradi
  • 19.11.2019. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na 2.280 ha vinograda u OBŽ proizvede se preko 117.000 hl kvalitetnih vina

Osječko-baranjska županija je već niz godina od operativnih programa podizanja trajnih nasada aktivno uključena u potpore koje odobrava svojim vinarima

Foto: Pixabay/freiheit123
  • 741
  • 44
  • 0

Na području Osječko-baranjske županije je preko 2.280 hektara vinograda. Važnost i značaj tih vinogradarskih površina i tradiciju koju županija ima u proizvodnji vina prepoznat je još u vrijeme projekta Wine Tour.

"Upravo kroz taj projekt uredili smo vinske ceste, a i napravili četiri male vinoteke i regionalnu vinoteku u Osijeku. Ako gledamo u strukturi proizvodnje vina, s obzirom na površinu koju imamo, najviše imamo kvalitetnih vina, kojih je preko 117.000 hektolitara, a vrhunskih vina imamo preko 5.000 hektolitara. Mislim da su to značajne količine i vidljivo je da su se naši vinari zaista usmjerili prema kvaliteti proizvedenog vina. Nije nam toliko važna sama količina, nego kvaliteta", rekla je Silva Wendling, pročelnica UO za poljoprivredu.

Županija je već niz godina od operativnih programa podizanja trajnih nasada aktivno uključena u potpore koje odobrava svojim vinarima.

Potpore za unaprjeđenje kvalitete proizvodnje vina

"I u prijašnjim godinama, s obzirom na odluke koje su bile važeće, najavili smo potpore i za podizanje nasada vinograda, ali i za nabavku potrebne infrastrukture za preradu grožđa u vino. Donošenjem nove Zajedničke poljoprivredne politike ulaskom Hrvatske u EU, uskladili smo svoje potpore s uredbama Europske komisije, tako da i sada odobravamo potpore vinarima, ali isključivo za preradu odnosno za unaprjeđenje njihove kvalitete proizvodnje, kao i za druge promidžbene materijale", istaknula je pročelnica.

Jedna od mjera koja je također važna je odlazak na različite sajmove, manifestacije, natjecanja i slično gdje vinari postižu značajne uspjehe.

Graševina je vino koje prevladava u ovim krajevima. Vodeća je sorta i postoji duga tradicija uzgoja. Osim graševine, imaju i drugih značajnih sorti no ona definitivno ima prioritet: "Kada usporedimo Baranju s mađarske strane, vidljivo je da tamo prevladavaju crna vina. Međutim, u Baranji koja pripada nama, su pretežno bijela vina."

Vinari prilagođavaju investicije rokovima utvrđenih javnim pozivima

Što se tiče zainteresiranosti vinara za potpore Županije, pročelnica Wendling istaknula je kako vinari tog kraja znaju što Županija nudi pa tako planiraju svoje investicije: "Imaju svoje investicijske cikluse koji zavise od vrste proizvodnje, ali paze kada će izvršiti ulaganje da uđu u sustav potpora koje nudimo. Paze na rokove koji su utvrđeni našim javnim pozivima i dobro su informirani o svemu.

Važno je naglasiti i da Županija zajedno s vinarima često ide na različite manifestacije. I ove godine smo zakupili određeni izložbeni prostor i na međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u hotelu Esplanada u Zagrebu."


Tagovi

Osječko-baranjska županija Potpore u poljoprivredi Vinogradi Vinari Silva Wendling


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!