Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU zaštita
  • 03.08.2021. 09:00
  • Istarska, Momjano

Muškat momjanski 18. je hrvatsko vino zaštićeno na razini EU

Europska komisija odobrila je oznaku zemljopisnog podrijetla za pet proizvoda. Među njima i za hrvatsko pjenušavo vino

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
  • 243
  • 9
  • 0

Europska komisija odobrila je u ponedjeljak novu oznaku zemljopisnog podrijetla za pet proizvoda, među kojima i za hrvatsko pjenušavo vino - Muškat momjanski/Moscato di Momiano.

Komisija je priopćila da je odobrila da se u registar oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije uvrste sljedeći proizvodi: Őrségi tökmagolaj, Tuzséri alma, Bayerischer Bärwurz, Olio di Roma, Muškat momjanski/Moscato di Momiano.

Muškat momjanski/Moscato di Momiano pjenušavo je hrvatsko vino. Taj tradicionalni naziv kombinira ime sorte grožđa (muškat/moscato) i naziv zemljopisnog područja (momjanski/di Momiano), a potječe iz sjevernoistarskoga mjesta Momjana.

Do ovih pet novouvrštenih, ukupno je u registru bilo 3.435 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Zaštita naziva posebnih proizvoda u njihovih jedinstvenih karakteristika povezanih s njihovim zemljopisnim podrijetlom i tradicionalnom proizvodnjom cilj je politike kvalitete EU-a, navode iz EK.

Kako navodi Ministarstvo poljoprivrede, Muškat momjanski postao je time 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU. Postupak zaštite započeo je nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kad je Udruga "Vino Momilianum" podnijela zahtjev, a specifikaciju za spomenuti proizvod izradili su Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i članovi navedene Udruge.

"Iako se vino sorte Muškat bijeli u većoj ili manjoj mjeri tradicionalno uzgaja u raznim područjima Istre, upravo je Momjan od davnina poznat kao tipično područje uzgoja ovog vina", pojašnjavaju i dodaju da prirodni uvjeti klime, tla i reljefa koji karakteriziraju šire područje tog mjesta iznimno su pogodni za uzgoj ove sorte, o čemu svjedoče brojni povijesni izvori, manifestacije na temu Muškata koje se tradicionalno ondje održavaju, kao i znatan broj obitelji vinogradara i vinara s tog područja koji već generacijama proizvode ovo vino.

Muškat momjanski je bijelo vino bogatog okusa i izražene sortne aromatičnosti.

Iz Ministarstva su naveli i da uz 18 zaštićenih oznaka izvornosti hrvatskih vina na razini EU, šest oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, Hrvatska danas broji i čak 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Muškat momjanski Moscato di Momiano Pjenušavo vino Zaštita EU