Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz u travnju
  • 05.04.2022. 15:00

Mraz spalio francuske vinograde: U Champagneu zabilježeno -9°C

Mraz se pojavio nakon vrlo blagih temperatura u ožujku zbog kojih su se mladice rano razvile. Oni koji su orezali lozu nešto kasnije, mogli bi imati manje štete

Foto: Depositphotos/SpiritProd33 (ilustracija)
  • 2.401
  • 191
  • 0

Mraz je u pojednim francuskim vinogradarskim regijama proteklih dana napravio veliku štetu. "Imam tridesetak hektara cijepljenog merlota koji je već imao više od dva raširena lista. Sve je smrznuto", požalio se Eric Meynaud, vinar iz mjesta Landerrouat, u departmanu Gironde, na jugozapadu zemlje za vitisphere

Tek 20-ak kilometara sjevernije, u Mouliets-et-Villemartinsu, Vincent Géraud na društvenim je mrežama podijelio "spaljene" pupoljke vinove loze. Ondje je tijekom noći sa subote na nedjelju zabilježeno do -7°C. "Sve je izgorjelo", napisao je ispod dvije fotografije, a u komentarima njegovih kolega s jugoistoka se može vidjeti da niti oni nisu bili pošteđeni. 

Mraz se pojavio nakon vrlo blagih temperatura ožujku zbog kojih su se mladice rano razvile. 

Prateći prognozu, neki su vinogradari u svojim nasadima zapalili svijeće, plinske turbine pa i slamu. Oni koji su orezali lozu nešto kasnije, mogli bi imati manje štete. 

Hoće li se ponoviti 2021?

Pojedini se tješe kako imaju dovoljno sorti koje zriju kasnije. "Za nekoliko dana ćemo shvatiti da nasadi reagiraju bolje od očekivanog", optimističan je vinogradar Benoît Gautier koji smatra kako se ipak neće ponoviti 2021. kada je francusku vinsku industriju u travnju poharao najgori mraz u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ostali bez polovice uroda vinove loze - Francuskoj nisu pomogli ni helikopteri

Prošlogodišnja proizvodnja vina zabilježena je kao jedna od najgorih u povijesti.

Treba napomenuti da je u Champagneu, na sjeveroistoku Francuske temperatura bila rekordno niskih -9°C, što je posljednja takva u travnju zabilježena 1947. godine. Ondje vegetacija još nije intenzivno krenula pa su vinogradi ostali pošteđeni. 

Pogođeni i voćari

Kada je riječ o drugim kulturama, reuters piše kako su najviše pogođeni uzgajivači šljiva, trešanja, jabuka i krušaka, a neki bi mogli izgubiti najmanje 80 posto uroda. 

Mraz je pogodio i šljive (Foto: M.C.Celić)

Cijene svježeg voća već su prošle godine ondje porasle za 4 posto, što je daleko iznad rasta prosječnog indeksa hrane od 0,6 posto, objavio je statistički ured Insee.

Strah od hladne fronte: Hoće li kiše potaknuti ili još više usporiti vegetaciju?

Porast bi ove godine došao u vrijeme kada inflacija već dostiže rekordne vrijednosti u toj zemlji.


Tagovi

Mraz Vinograd Travanjski mraz Francuska Eric Meynaud Rane sorte Champagne


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.