Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 25.12.2020. 07:30

Metoda "otiska prsta" pomoći će u otkrivanju prevara s vinom?

Nova tehnika koja može brzo da utvrditi poreklo vina ima veliki potencijal, tvrde australijski istraživači.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 249
  • 19
  • 0

Istraživači sa Univerziteta u Adelajdeu otkrili su da bi nova tehnika koja koristi fluorescentnu spektroskopiju mogla da pruži relativno jednostavan i brz način otkrivanja prevara sa vinom. Ova metoda temelji se na merenju snage fluorescentnog zračenja i omogućava kvantitativno određivanje tragova anorganskih i organskih materija.

Prema studiji o istraživanju objavljenoj u izdanju časopisa Food Chemistry, eksperimenti su pokazali da ima veliki potencijal za potvrdu geografskog porekla vina. 

Tokom testiranja, istraživači sa Univerziteta u Adelajdeu uspeli su tačno da identifikuju vina kaberne sovinjon iz tri različite regije Australije i jedno iz Bordoa. Metoda je pokazala 100-procentnu tačnost, saopštili su.

Cilj: identifikovati hemijske markere

"Ova tehnika omogućuje prepoznavanje "otisak prsta" uzoraka prema prisutnosti fluorofora ili svetlosnih jedinjenje", pojašnjava za decanter Ručira Ranavira, doktoranda na Vajt istraživačkom institutu pomenutog univerziteta, koja je sprovela istraživanje.

Krajnji cilj bio je identifikovati specifične "hemijske markere" za različite vinske regije, rekao je vanredni profesor Dejvid Džefri, ujedno i vođa projekta.

"Osim što ćemo osmisliti snažnu metodu za ispitivanje autentičnosti, nadamo se da ćemo hemijske podatke dobijene iz podataka o fluorescenciji moći da upotrebimo kako bismo identifikovali molekule koje razlikuju vina iz različitih regija", rekao je Džefri iz "Waite Research" Instituta i ARC Centara za inovativnu proizvodnju vina.

Pomoć u regionalnom brendiranju

Istraživači su rekli da bi tehnika mogla da ima i druge koristi u vinskoj industriji poput analize fenolnih i vinskih boja i slično. 

Džefri je rekao da bi pristup takođe mogao da pomogne proizvođačima u regionalnom brendiranju.

Njihovo su istraživanje podržali "Wine Australia" i australijska vlada, "Waite Research Institute" kao i industrijski partneri kroz ARC Training Center za inovativnu proizvodnju vina.

Slična studija iz 2019. godine sa Univerziteta Luisvil otkrila je jedinstvene hemijske "otiske prstiju" u američkom viskiju koji bi takođe mogli da pomognu u borbi protiv krivotvorina.


Tagovi

Vino Nova metoda Poreklo Brendiranje Naučnici


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prema podacima iz eAgrara, svaki sedmi poljoprivrednik potpada u kategoriju “mladih”. Da raste broj onih koji žive od poljoprivrede u Srbiji, a imaju ispod 40 godina, potvrdila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Prema njenim reč... Više [+]