Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najvažnija sorta
  • 18.02.2023. 16:30

Međunarodni je dan vina, a naša najznačajnija sorta je?

Kao najzastupljenija vinska sorta, graševina zauzima 25 posto ukupnih površina vinograda u Hrvatskoj. Tko još nije, živjeli!

Foto: Vedran Stapić
  • 1.488
  • 105
  • 0

Međunarodni dan vina obilježava se danas, 18. veljače, a kolika je važnost graševine u hrvatskom vinarstvu, podsjetila je udruga Graševina Croatica.

"Kao najzastupljenija vinska sorta zauzima 25 posto ukupnih površina vinograda, a u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju je najvažnija sorta koja zauzima više od 60 posto vinograda, a kod nekih vinara i više od 80% posto", ističu iz udruge. 

Najčešće ju se, dodaju, povezuje uz prostor srednje Europe, a nekoliko eminentnih svjetskih vinskih publicista za domovinu graševine smatra prostor Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Na položajima u Baranji, Kutjevu, Erdutu i Srijemu daje vina iznimne kakvoće kao iz redovnih tako i iz kasnih berbi, a u određenim godinama i ledenih berbi.

Prof. Edi Maletić: Čija je hrvatska Graševina?

"Sorta je to koja daje izvrsna svježa vina, a isto tako i iznimna odležana punog tijela. Zato ju je lako i jednostavno ponuditi uz različitu hranu što će sigurno doprinijeti njenoj boljoj percepciji i afirmaciji", napominje Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica dodatno naglašavajući njezino izvrsno sljubljivanje s prvenstveno domaćim autentičnim jelima kao što su riječna riba, suhomesnate delicije, odabrane vrste morske ribe, rižota, tjestenine, ali i prasetina i ostale vrste svinjskih pečenja.

Ksžu da su kao regionalna udruga vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja glavni promotor graševine, ali i svih drugih vina koja dolaze iz ove vinogradarske regije među kojima je jako puno onih visoke kvalitete koja osvajaju zlatne medalje na brojnim međunarodnim ocjenjivanjima.

Vina iz ovih područja koja su osvojila najvažnije nagrade u prošloj godini predstavljena su na radionici Vinske medalje visokog sjaja koja je nedavno održana u hotelu Esplanade.

Radionica Vinske medalje visokog sjaja (Foto: Udruga Graševina Croatica)

Poznati novinar i ocjenjivač vina, Ivo Kozarčanin, sudionicima je predstavio: Erdutski vinogradi Graševina vrhunska 2020, Krauthaker Graševina Mitrovac 2021, Iločki podrumi Chardonnay vrhunski 2021, Enosophia Frankovka Miraz 2018, Kutjevo Maximo Nero 2017, Belje Goldberg Red 2019, Vina Papak Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, PP Orahovica Martin Albus Graševina ledena berba 2018. 


Tagovi

Međunarodni dan vina Graševina Croatica Slavonija Hrvatsko podunavlje Tomislav Panenić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]