Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Knežev dol
  • 21.04.2018. 07:30

Mali vinari često su na tržišnoj vjetrometini, obitelj Kočevar otvaranjem kušaonice i izletišta staje tome na kraj

Obitelj Kočevar odlučila je pokušati napraviti dobru priču. Preuzeli su objekt Knežev dol i stvorili izletište i kušaonicu vina iz obiteljske vinarije.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.242
  • 161
  • 0

Knežev dol, kušaonica i izletište vinarije Kočevar ima svoj glavni zadatak - što bolji plasman vina Kočevar, njihovo povezivanje s gastronomijom i povećanje ekonomske isplativosti. Na koncu i postizanje bolje cijene za najkvalitetnija vina.

"Donedavno smo svu proizvodnju vina plasirali na tržišta Baranje, Osijeka, u ugostitesljkim lokalima, pa ambulantna prodaja i nešto na kućnom pragu, a nešto malo i na more", priča nam Darko Kočevar pokazujući nam svoja vina u novootvorenoj kušaonici i izletištu obiteljske vinarije. Plasman vina je uvijek veliki problem kod proizvođača. Priča nas je odvela i na staru priču o našim proizvodima u turizmu, ali onom na moru.

Prepušteni sami sebi

"Isključivo smo prepušteni sami sebi. Sami moramo tražiti kupce. Sebi su veliki proizvođači vina nekakvim svojim postupcima i tržišnim pristupima onemogućili pristup malim proizvođačima i svojim kupcima na moru nudili takve benefite čime su nas gušili. Svjesno su negdje gubili, pa čak i na vinu da bi ugušili male vinare kakva je i naša. Često smo bili na tržišnoj vjetrometini. Davali smo i dajemo vino kreditirajući ugostitelje na moru tako što preuzeta vina plaćaju po završetku sezone, ili čak nikada i ne plate. I to je isto razlog sadašnjoj situaciji da pokušamo sami. I kada ugostitelji uzmu naša vina često su na stolu mnogo skuplja nego li mi dobijemo od njih za naša vina."

Obitelj Kočevar vinogradarstvom i vinarstvom se bave od mirne reintegracije Baranje. Počeli su prvenstveno iz ljubavi prema vinu a i zbog Darkove struke. Naime, on je diplomirani inženjer agronomije.

Vinogradarstvom i vinarstvom obitelj Kočevar bavi se od mirne reintegracije Baranje

"Supruga i ja smo počeli podizati vinograde i vrlo brzo je to postao veoma ozbiljan posao. Digli smo skoro pet hektara vinograda. U to vrijeme je to izgledala kao dobra priča. No, dolaskom krize sve se pomalo zakompliciralo i u agraru i kod nas. Uz podizanje vinograda kompletirali smo i tehnologiju proizvodnje vina i u ovom trenutku možemo proizvesti do tri vagona godišnje", ističe Darko pokazujući nam Knežev dol, kušaonicu i izletište čiji je glavni zadatak što bolji plasman vina Kočevar i njihovo povezivanje s gastronomijom. Inače u vinogradima ove obitelji se na čokotima nalazi graševina, sivi pinot, chardonnay, kao i cabernet souvignon od crnih sorti. No, graševine ima više od 50 posto, i sve su to kvalitetna i vrhunska vina. Vinogradi vinarije Kočevar su na tri lokacije između Zmajevca i Batine, a podrum je na tzv. Spomeničkoj cesti u Batini.

Eno i gastro ponuda uz seoski turizam

"Nismo do sada imali turističku ponudu. No vidjeli smo da bi uz turizam postigli kvalitetniju cijenu i bolji ekonomski rezultat. I upravo zato pokušavamo prodati vino, kvalitetno i vrhunsko, uz gastro ponudu. Obzirom da je obiteljski prijatelj podigao ovaj objekt te odustao od otvaranja ugostiteljstva predložio je da vinarija Kočevar to preuzme i pokuša napraviti dobru priču. U odluci da se pokušamo baviti ugostiteljstvom bila je i činjenica da je najmlađi član naše obitelji završio za kuhara po vlastitoj odluci. I tako i njemu pokušavamo osigurati radno mjesto. Što se tiče Kneževog dola malo je dislociran od podruma, ali je u istom vinogorju. Zamišljeno je kao izletište i kušaonica vinarije Kočevar. I koncipiran je tako kako bi omogućio gostima ponudit lokalne gastro i etno specijalitete kao što su fiš i sva tradicionalna jela od ribe", ističe gospodin Kočevar.

Perkelti, pržene ribe, one u rašljama, dimljena riba, pa marinirana, paštete, samo je dio onoga što se može jesti u Kneževu dolu a tiče se ribe. A imaju i mesni meni. Upravo i vanjska kuhinja dominira i u njoj se pripremaju specijaliteti po želji gostiju. Objekt je ekipiran i osposobljen za primanje većih skupina. Pa na parking stanu dva autobusa, 20 automobila.

"A za taj broj ljudi imamo i mjesta u objektu. Vjenčanja, krizme, slavlje, proslave, također su događaji kakve želimo vidjeti u ovom objektu", ističe naš domaćin. Nismo mogli a da se ne dotaknemo i struke. O tome u kakvom su stanju vinogradi i što se trenutno radi.

Otvaranjem kušaonice i izletišta Knežev dol okrenuli su se i seoskom turizmu

"Vinogradi su ušli u zimu zdravi i bez stresnih situacija i prilično su dobro prezimili. Poslovi nešto kasne zbog velikih vremenskih odnosno temperaturnih amplituda ali i padalina. No, svi proljetni poslovi stigli su se obaviti u optimalnim vremenskim rokovima. Niskih temperatura u veljači smo se bojali jer su nekim ranijim sortama krenuli sokovi. No, nije došlo do većih šteta na ovih naših, nešto više od četiri hektara", kaže Kočevar koji je i inače potpuno ekipiran i što se tiče mehanizacije i opreme i u vinogradu i u podrumu.


Fotoprilog


Tagovi

Darko Kočevar Vinarija Knežev dol


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]