Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Istri
  • 26.07.2022. 09:00
  • Istarska, Vižinada

Luka Rossi: Ovogodišnja suša tek je upozorenje

Za vinovu lozu naredni će period do berbe biti ključan – ako kiša do tada ne padne, mogu se očekivati znatniji gubici.

Foto: Vina Rossi
  • 2.054
  • 96
  • 0

Ovogodišnja situacija upozorava nas da se moramo pripremiti za naredne sušne godine, smatra Luka Rossi, istarski vinogradar, vinar i maslinar. "Vidimo da su klimatske promjene prisutne i treba se hitno prilagoditi novonastaloj situaciji. Ne znamo što nam nose naredna razdoblja“, nastavlja.

Opisuje kako manjak oborina djeluje vrlo nepovoljno na obje kulture, ali i kako je maslina puno otpornija na takve nepogode. Srećom, situacija je ipak još uvijek pod kontrolom. "Gubici su vidljivi, ali nije to nešto na što nismo naučeni u ovom poslu“, pojašnjava.

Dio uroda zasigurno će stradati nastavi li se suša sljedećih tjedana. Za vinovu lozu naredni će period do berbe biti ključan – ako kiša do tada ne padne, mogu se očekivati znatniji gubici.

Početak berbe ovisi o sorti i lokaciji, priča Rossi koji posao vodi zajedno s dvojicom braće. Kod njih je to u pravilu od 10. rujna na dalje. Oni koji proizvode pjenušac kreću ranije. Ako se suša nastavi, i oni će morati u berbu ranije nego inače, govori. 

Razbacane lokacije otežavaju navodnjavanje

"Smatram da se moramo fokusirati na kvalitetu. Onima koji to učine, ovakve godine će nositi manje štete nego onima koji teže kvantiteti“, nastavlja i dodaje da kada je ona primarni cilj, količine su manje, “ali se to tržišno iskompenzira“.

Za kvalitetu njihovog vina odgovara im da vinograde imaju 'razbacane' jer od različitih pozicija mogu puno toga dobroga 'pobrati' što se kasnije odražava u proizvodu.

Manjak oborina djeluje nepovoljno na sve kulture pa i vinovu lozu 

Međutim, u takvim situacijama otežano je navodnjavanje - ne mogu imati jedinstveni sustav. Stoga će pojedinim lokacijama prilikom postupka navodnjavanja morati pristupati na drugačije načine.

"Vinograde imamo zasađene na sve četiri istarske zemlje, a one se drugačije ponašaju u različitim vremenskim uvjetima. Zato ćemo se prilagođavati ovisno o prioritetima i potrebama pojedine vrste tla“, pojašnjava Rossi koji je odnedavno i novi predsjednik Vinistre.

On i braća već sada ozbiljno razmišljaju o budućnosti i prilagodbama kako bi se ulovili u koštac s ovim, sve izglednije je, doista velikim problemom.

Rješenja postoje

Izdržljivost masline i njenog ploda jača je nego kod loze – ona uspijeva podnijeti puno nepovoljnije situacije, ali svakako i kod nje treba razmišljati o dovodu vode, smatra. Konkretna situacija naravno ovisi o brojnim faktorima.

Odustajanja nema, traže se najbolja rješenja. "U svijetu je u različitim podnebljima već puno toga izmišljeno, isprobano. Treba vidjeti što kod nas najbolje funkcionira i to implementirati. Ne treba izmišljati toplu vodu, samo prilagoditi ovdašnjim uvjetima“, smatra Rossi.

Strojna berba grožđa povećala je kvalitetu naših vina

Na kraju krajeva, i stručnjaci upozoravaju kako moramo računati na sve veće suše i prilagođavati se, dodaje.


Fotoprilog


Tagovi

Suša Vina Rossi Istra Luka Rossi Loza Masline


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."